Plaža Starine dobit će novi i moderan izgled

Općina Pirovac odlučila je urediti mjesnu plažu Starine. Baš ovih dana potpisan je ugovor za izradu idejnog projekta sa šibenskim arhitektonskim studiom ‘25,4 mm’ koji bi trebao dati potpuno novu, modernu vizuru danas neuređenoj, divljoj plaži Starine.

NEMA POPRATNIH SADRŽAJA  

– Pirovac se već pedeset godina bavi turizmom i potpuno je nedopustivo da druga ‘gradska’ plaža ostane neuređena. Za vrijeme plime Starine se razdvajaju na dva dijela, plaža nema nikakvih popratnih sadržaja, nema plavu zastavu i nije prilagođena invalidima. Kako je riječ o vikendaškom naselju, cilj nam je to područije urediti i prilagoditi obiteljima te djeci. Na taj način ćemo rasteretiti plažu Lolić koja je više mjesto za mlade – kazao je Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac. Idejni projekt vrijedan je 60.000 kuna, a koliko će koštati cijelo uređenje plaže znat će se tek za nekoliko mjeseci.

– Teško je reći kada će se krenuti s uređenjem plaže. Nakon što izradimo idejni projekt treba ishoditi dozvole te naći izvođača radova. Teško da ćemo to završiti do iduće sezone. Mogu samo obećati da projekt planiram završiti u svom mandatu – nastavlja Gulam. Općina planira urediti oko 8.500 metara četvornih obale i oko 700 metara dužine unutar istog područja. Osim proširenja plaže, nasipanjem i izvedbom zaštitnih ‘pera’, cilj im je urediti i obalnu šetnicu te zasaditi ukrasno bilje. Podsjetimo, Pirovac danas ima uređenu plažu Lolić, jednu od rijetkih plaža koja je prilagođena invalidima. Ta ista plaža već godinama je nositelj Plave zastave koju dodjeljuje Udruga Lijepa naša. Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom.

DOKAZ KVALITETE

– Ova zastava je samo dokaz kvalitete naše plaže, a cilj nam je da tu istu zastavu dobije i plaža Starine – zaključuje Ivan Gulam. Ujedno, Lolić je jedna od rijetkih plaža koja je uposlila spasioca. U Turističkoj zajednici objašnjavaju da im je sigurnost kupača na prvom mjestu.

– Plaža je prepuna kupača i ne možemo dopustiti nezgode. Spasioci su tu i informatori, a i preventivno sprječavaju moguće nezgode kako na kopnu tako i na moru – kazala je Marija Šparica, direktorica TZ Pirovca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.