FOTO Primoštenci proslavili blagdan svoje zaštitnice Gospe od Loreta

Svečanom procesijom ulicama Primoštena te svetom koncelebriranom misom u župnoj crkvi Primoštenci su danas proslavili  blagdan Gospe od Loreta koji je ujedno i Dan općine.

Proslava je započela još jučer tradicionalnim Žežinom Gospi od Loreta u čast, paljenjem svijećnjaka i vatrometom nakon čega je nastupila klapa Mirakul iz Vrpolja.

Povijest Gospe od Loreta seže u daleku 1835. godinu kada je Marko Prgin, budući je bio bolestan, vidio u snu Gospinu sliku i čuo poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Kako je i odlučio, otišao je u Loreto i donio Gospinu sliku, istu onakvu kakvu je vidio u snu. Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u ovaj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je ta opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja sa Gospinom slikom načine procesiju oko sela. Tako je i bilo. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Tako je nastao zavjet Gospi od Loreta.

 

_DSC4186 _DSC4189 _DSC4216 _DSC4235 _DSC4252 _DSC4263 _DSC4276 _DSC4312 _DSC4327

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.