Okupljanja vrhunskih svjetskih znanstvenika u Primoštenu koji proučavaju nepoznatu i fascinantnu skupinu kukaca – trčke

U Primoštenu će se okupiti vrhunski svjetski znanstvenici koji proučavaju slabo poznatu, ali vrlo korisnu skupinu kukaca – trčke. Aktivni su uglavnom u sumrak i noću, kada love svoj plijen krećući se vrlo brzo po tlu, otkuda im njihov naziv – trčci. Zbog njihove veličine, uglavnom tamnije boje i brzog hoda, ponekad njihove crteže greškom stavljaju na pakiranja insekticida umjesto žohara. A radi se o korisnim kukcima koji mogu doprinijeti učinkovitoj organskoj poljoprivredi s obzirom da se hrane štetnicima na usjevima i poljoprivrednim kulturama. Nešto poput božjih ovčica (popularnih „bubamara“ s kojima su i povezani, s obzirom da pripadaju kukcima tvrdokrilcima – kornjašima). Trčci su izvrsni pokazatelji stanja prirodnih ekosustava, poput šuma, gdje se već dugo koriste kao bioindikatori. Istraživanja na trčcima doprinijela su i nekim opće primjenjivim ekološkim teorijama poput one o metapopulacijama, ili primjeni indeksa srednje biomase jedinki koji ukazuje kolikim je poremećajima izložen određen ekosustav. Jednom kada ih počnete promatrati odmah vas očaraju, a neki su zbog ljepote svog pokrilja (otvrdnuti prednji par krila, koje su kod božjih ovčica poznate po karakterističnim točkicama) i preljevajućeg metalnog sjaja i na meti kolekcionara (poput skupocjenog auta s posebnim metalik efektom), a često su bili i inspiracija zlatarima i draguljarima u izradi nakita.

 

Sve to potaknulo je Hrvatsko ekološko društvo (u daljnjem tekstu HED) sa 46 godina dugom tradicijom djelovanja u području ekologije te zaštite prirode i okoliša, uz podršku Udruge BIOM, Biološkog odsjeka PMF-a i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, da organiziraju europski kongres iz područja ekologije kukaca, „17th European Carabidologists Meeting“ (17th ECM), koji će se održati od 20. do 25. rujna 2015. godine, u Primoštenu.

 

Na kongresu će se okupiti znanstvenici i stručnjaci iz cijele Europe, te Sjeverne Amerike. Prvi susret se održao još 1969. godine u Nizozemskoj te je nakon toga organiziran još u 12 europskih zemalja. Uz brojne ugledne svjetske znanstvenike (profesore, rektore sveučilišta, urednike vrhunskih znanstvenih časopisa, voditelji važnih udruženja i odbora, autore poznatih sveučilišnih udžbenika i dr.), sudjelovat će i veliki broj mladih znanstvenika što ukazuje na aktualnost tema koje će se predstaviti. Na prošlom kongresu u Pragu, 2013., ukazano je povjerenje hrvatskim znanstvenicima, da organiziraju ovaj skup po prvi puta u Hrvatskoj. To je jedan od najvažnijih ekoloških kongresa širokog međunarodnog ugleda koji se održava u Hrvatskoj. U prilog tome ide i podatak da je kongres oglasio i svjetski časopis Nature u rubrici Nature events,a po broju prijavljenih sudionika ovo će biti među najvećim skupovima do sada.

 

Dobra posjećenost ovog kongresa svih ovih godina proizlazi iz prepoznatljive znanstvene kvalitete, te potrebe da se stručnjaci i znanstvenici okupe u razmjeni postignutih rezultata i mišljenja.

Samo otvaranje skupa biti će 21.09.2015. u Hotelu „Zora“, Primošten s početkom u 10 sati, a nazočit će načelnik općine Primošten gospodin Stipe Petrina, predstavnica Šibensko-Kninske županije dr.sc. Sanja Slavica Matešić, ravnatelj NP „Krka“ mr.sc. Krešimir Šakić, prodekani Prirodoslovno-matematičkog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te počasna predsjednica Hrvatskog ekološkog društva Prof.dr.sc. Paula Durbešić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.