Prije točnu godinu dana blagoslovljen je kip Gospe od Loreta

Primoštenci danas obilježavaju prvu obljetnicu blagoslova kipa Gospe od Loreta na brdu Gaj, a tim povodom održat će se molitva svete krunice i pjevanje marijanskih pjesama s početkom u 17 sati.

Iz Općine Primošten napominju da je prijevoz prema kipu Gospe od Loreta na brdu Gaj organiziran te autobusi kreću od 16 sati s autobusne postaje u Primoštenu.

Podsjetimo, kip su prije točno godinu dana blagoslovili don Jurica Petković i fra Ferdo Jukić, a na svečanosti su uz primoštenskog načelnika Stipu Petrinu prisustvovali i predstavnici grada Loreta predvođeni Paolom Nicoletom, načelnik općine Mali Dvornik iz Slovačke, arhitekt spomenika Aron Varga, mozaičar Milun Garčević i Đani Maršan, predstavnik Arbanasija iz Zadarske županije i bivši hrvatski diplomat u Vatikanu.

primosten gospa od loreta 060517 12

– Malo je trenutaka u životu koji me uzbuđuju, a jedan od tih je danas. Lijepo je vidjeti vas danas okupljene oko jedne vjere, tradicije, oko spomenika čija je ideja o gradnji nastala još 1972. godine. Primoštenski vizionari tada su predvidjeli da će na ovom mjestu biti vidikovac i spomenik, a mi smo jednoglasno odlučili to ostvariti kada smo došli u poziciju služiti Općini.  Svim Primoštencima jasno je da smo neraskidivo povezani s našom nebeskom zštitnicom Gospom od Loreta. Primošten je zajedno s Loretom, Trsatom, Pragom i Krakowom uvršten u svjetsku rutu hodočasnika štovatelja Majke Božje još prije nego su radovi počeli,i vjerujemo da će Primošten dobiti zasluženo mjesto na hodočasničkoj karti, kazao je tada primoštenski načelnik Stipe Petrina, zahvaljujući arhitektu, mozaičaru i svim donatorima, Kamgradu koji je radove besplatno izvršio, ali i svim sumještanima koji nisu sumnjali ni u jednom trenutku u uspjeh.

primosten gospa od loreta 060517 10

Spomenik napravljen na temelju predaje o čudotvornosti Gospe, zamišljen je kao simbol u prostoru, poveznica između vinograda, kamena i starog dijela Primoštena. Jedini spomenik Gospi od Loreta ove veličine, sastavljen je od osam segmenata. Prvi prsten počinje apstrakcijom, drugi prikazuje drvo života s monografijom AM, dok su na trećem dva srca. Na četvrtom je motiv rođenja Isusovog, a na petom su nepravilni geometrijski oblici. Šesti prsten oslikava mističnu ružu, točnije Marijin simbol i masline. Gospin ogrtač simbol je zaštite. Unutrašnjost kipa u funkciji je kapelice i sunce prodire u njenu unutrašnjost. Lica Gope i Isusa prikazana u crnoj boji simboliziraju poniznost, skromnost i zemlju koja daruje život. Na glavi Gospe od Loreta nalazi se starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem.

gospa

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.