Primoštenci u četvrtak slave blagdan svoje zaštitnice Gospe od Loreta

Općina Primošten 10. svibnja slavi blagdan svoje zaštitnice Gospe od Loreta, a proslava će započeti u dan ranije kada je s početkom u 20,30 sati zakazan tradicionalni ‘Žežin Gospi od Loreta u čast, paljenjem svijećnjaka i vatrometom.

Pola sata kasnije koncert će održati klapa Mirakul iz Vrpolja. Na sam blagdan Gospe od Loreta u 10 sati započet će svečana procesija ulicama Primoštena te sveta koncelebrirana misa u župnoj crkvi.

Povijest Gospe od Loreta seže u daleku 1835. godinu kada je Marko Prgin, budući je bio bolestan, vidio u snu Gospinu sliku i čuo poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Marko je bio momak, neoženjen. Imao je svoj brod, ali je za tu priliku posudio veći i sigurniji brod za takvu plovidbu od Ante Bakotića, zvanog Bakašunac.
Kako je i odlučio, otišao je u Loreto i donio Gospinu sliku, istu onakvu kakvu je vidio u snu. Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u ovaj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je ta opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja sa Gospinom slikom načine procesiju oko sela. Tako je i bilo. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Tako je nastao zavjet Gospi od Loreta.
Gospin oltar je sagrađen mnogo godina kasnije, svakako ne prije 1850. godine. Oltar je naručen u Italiji kao i majstor koji ga je trebao ugraditi. Budući da je to zavjetni oltar, nije ugrađen uza zid, već malo ispred zida da se oko njega može hodati i ‘listi’ na koljenima. Grob Marka Prgina nalazi se odmah uza zid crkve, pod Gospinim oltarom ( pored križnog otvora gdje narod baca kovane novce ).

Slika Gospe od Loreta prikazuje Gospin lik u sredini, a u pokolonu desno je sv. Rok. Sa lijeve strane kleći sv. Augustin, biskup u svećanom plaštu, a oko Gospe su anđeli. Krunu vanjsku od srebra i zlata kupili su naši radnici iz Luksemburga, a nacrt je napravio ing. Fedor ( Cezor ) Čabov Kijabov, rodom Primoštenac, stoji na stranicama Župe sv. Jurja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.