Primoštenska ‘Pekljica’ u čast Gospi od Loreta organizira izložbu čipke

U čast Gospi od Loreta i povodom Dana Općine Primošten udruga primoštenskih čipkarica Pekljica organizira 3. izložbu primoštenske čipke.

Podsjetimo, zahvaljujući inicijativi Jadrana Kale iz Muzeja grada Šibenika, 2013. godine osnovana je Udruga primoštenskih čipkarica ‘Pekljica’. Dvadesetak polaznica, među kojima je bilo i žena koje su svaki tjedan putovale iz Šibenika i Splita samo zbog tečaja, nakon šest mjeseci  su svladale tu vještinu. Prvo službeno izlaganje imale su na sajmu agroturizma u Skradinu, gdje su izazvale zanimanje ljudi koji su na prvu mislili da je riječ o paškoj čipki.

pekljica

Udruga danas broji oko 25 članica, različitih dobnih skupina, a od godišnje članarine kupuju potreban materijal. Za rad im je potreban poseban konac za čipku, duga igla, jastučić koji svaka polaznica izrađuje za sebe, nacrt i konstrukcija kojeg rade na tečaju, te kartoni i papiri.

Izložba će se održati u crkvi Svetoga Roka 8., 9. i 10. svibnja od 10 do 13 i 17 do 20 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.