Prijavite se

U Primoštenu u nedjelju počinje dječji eko festival. Eko limach fest slavi i promiče ekologijuFoto: Sanjin Kaštelan

Eko Limach Fest (ELF) je dječji eko festival na otvorenom koji će se održati u nedjelju od 10 do 19 sati u centru Primoštena. Festival je namijenjen djeci od 3 do 12 godina koja će kroz brojne interaktivne radionice učiti o održivom razvoju te razvijati svoju kreativnost, kritičko razmišljanje, inspirirati se, igrati i družiti sa drugom djecom.

Eko Limach Fest slavi i promiče ekologiju i dječju bezgraničnu kreativnost te potiče kritičko razmišljanje limacha budućnosti koji će se u sklopu radionice #TragVode udruge Portal Dobrote upoznati s gorućim problemom bacanja hrane i njegovih ozbiljnih posljedica na okoliš.

Dok će zahvaljujući inovativnom SmArt Ideas Labu dobiti priliku biti dijelom jedinstvene eko zabavno-edukativne priče #ŠtorijaPodnoSlapa koja sadrži elemente starih legendi, ali i prave moderne ”filmske priče” o super junacima svijeta prirode.

Posjetitelje očekuju zanimljive interaktivne radionice, poput radionice vrtlarenja #EkoVrt u sklopu koje će u dvorištu OŠ Primošten biti posađena stabla kako bi se odužili i zahvalili planetu Zemlji, izrade zdravih ljetnih snackova na radionici #CoolFood u suradnji sa Bake me, radionice izrade čipke #Pekljica u izvedbi Udruge primoštenskih čipkarica Pekljica te geološke #EkoEko radionice u suradnji sa Zemljinom slikovnicom. Također, limachi će razvijati svoje vještine kreativnosti i rješavanja problema na radionici #EkoVrtić u suradnji sa DV Bosiljak iz Primoštena, eko radionici #Krka pod pokroviteljstvom NP Krka, radionici #More u sklopu koje će producirati morske instalacije te na radionici #ReciklaONA gdje će izrađivati reciklirani nakit pod palicom La Zmayas.

Eko limachi će steći nova saznanja i na radionici #Pčelica gdje će upoznati čaroban svijet pčela pod vodstvom poznatog hrvatskog pčelara Rine Gracina, a pod pokroviteljstvom tvrtke PIP. Bit će tu i pametna STEM radionica pod vodstvom prof. Amalije Pancirov.

Za vrhunsku atmosferu bit će zaslužna specijalna gošća DJ Rea koja će napraviti pravi plesni morski show uz ljetne ritmove, a zabavni program na pozornici će začiniti voditelj Davor Jurkotić.

Zabavni program  festivala odvijat će se na pozornici u starom gradu Primoštena. A bit će izvedene edukativno-zabavno-znanstvene predstave “Dan u laboratoriju malog znanstvenika” i ¨Čiri bu čiri ba¨ mladog redatelja Mire Čabraje i La la Landa. Svojim će nastupom eko limache razveseliti i KU Kolajnica, Glazbene niti ljubavi, plesna skupina i mala klapa OŠ Primošten, a bit će ispripovijedana i zanimljiva kamišibai predstava u izvedbi prof. Amalije Pancirov.

Kako bi eko limache potaknuli na zdrav i aktivan život te bavljenje sportom, na igralištu pokraj hotela Zora, dočekat će ih razne zabavne aktivnosti u organizaciji sportskog kluba Forca, udruge Sportska piramida, a atraktivan će biti i ples na svili u izvedbi udruge Traumatic arts.

Na Eko Limach Festu će se održati i specijalna radionica #TragVode u organizaciji udruge Portal Dobrote kojom ćemo na kreativan način osvijestiti najmlađe i njihove roditelje o problemu bacanja hrane koji uzrokuje ozbiljne posljedice na okoliš. U Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona hrane, više od tisuću tona hrane dnevno, a istovremeno oko 1,2 milijuna ljudi živi na rubu siromaštva. Kad je riječ o okolišu, nepotrebnim bacanjem hrane se troše resursi uloženi tijekom životnog ciklusa proizvoda, kao zemljište, voda, energija te se posljedično povećavaju emisije stakleničkih plinova. Ovaj globalni problem ozbiljno ugrožava okoliš, naročito vode te prijeti divljem životu na našoj planeti.

A da bogati bio-raznoliki svijet može poslužiti kao inspiracija za ljudski napredak, eko limachi će doznati na interaktivnim radionicama #ŠtorijaPodnoSlapa pod palicom Centra za promicanje i razvoj znanosti i umjetnosti, a prema autorskom programu SmArt Ideas Lab-a. I to kroz poučnu „eko upakiranu priču“ uz pravu „dozicu zabavne strane znanosti i umjetnosti“. Tako će posjetitelji iz prve ruke moći otkriti dio čarolije svijeta prirode, koristeći svoju umjetničku kreativnost, ali i inženjerske te dizajnerske sposobnosti, uz vještine i talente koje će usvojiti onako usput! Baš kao što i priliči eko limachima budućnosti!

Sve novosti o programu, izvođačima i radionicama pratite na službenoj web stranici festivala te Facebook stranice i eventa.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.