Raspisan javni natječaj za modernizaciju ulične rasvjete

Naime, prije dvije je godine započet program zamjene klasične javne rasvjete onom ekološki prihvatljivijom uz promoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
U prvoj fazi, u kojoj je Fond učestvovao s 36% sredstava, utrošeno je 600.000,00 kuna. Tada su zamijenjena svjetla duž glavnih prometnica u Srimi, Gaćelezima i Čistoj Velikoj te u tri vodičke ulice. Praćenjem utroška električne energije zabilježena je ušteda potrošnje u tim ulicama za 55% u odnosu na prijašnju potrošnju dok je u njima svjetlila klasična rasvjeta.
U drugoj fazi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt će sufinancirati s čak 80% učešća.
Modernizacija javne rasvjete planira se provesti u Grabovcima i preostalom dijelu Čiste Velike koji projektom nije bio obuhvaćen u prošloj godini. Time će ovo naselje imati ekološku komunalnu rasvjetu na cijelom svom području.
U Vodicama, stara će javna svjetla biti zamijenjena ekološkim u ulicama: Ljudevita Gaja, Ćirila i Metoda, Artini, Ante Poljička, Kamila Pamukovića, Hrvatskih boraca, Obalom Ive Juričev Cote, Obalom Matice hrvatske i Prvomajskom.

Od zatečene javne rasvjete na području Grada Vodica neće se mijenjati raspored i položaj svjetiljki, stupovi, podzemna i nadzemna kablovska mreža nego isključivo svjetiljke koje će biti zamijenjene modernim, energetski učinkovitijim te u skladu sa zakonom o svjetlosnom onečišćenju, optimalnog svjetlosnog toka i rasvjetljenosti za svaku specifičnu dionicu ulice ili šetnice.
Procjenjuje se da će zamjena stare, ekološkom rasvjetom donijeti značajne uštede u potrošnji električne energije. U jednoj godini računi za utrošenu struju na rekonstruiranim dionicama, bit će manji za više od 50% u odnosu na prijašnje, a cijela će investicija kroz uštedu u potrošnji električne energije biti vraćena već za tri godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.