Razminirani speleološki objekti Bibinovac i Keranova jama

Policijski službenici za protueksplozivnu zaštitu uz potporu policijskih službenika Interventne policije te odgovarajuću potporu stručnih službi Državne uprave za zaštitu i spašavanje 21. i 22. srpnja 2014.  su obavili izvid i uklanjanje svih eksplozivnih sredstava u speleološkim objektima Bibinovac na rubnom dijelu Nacionalnog parka Krka i Keranova jama koja se nalazi izvan granice Parka sukladno dojavi o pronalasku eksplozivnih sredstava u spomenutim speleološkim objektima.

Javna ustanova Nacionalni park Krka je tijekom biospeleoloških istraživanja špilja i jama Nacionalnog parka Krka i šireg područja NP Krka provedenih 2010. i 2011. godine u navedenim objektima otkrila i snimila nekoliko različitih vrsta oružja ilegalno bačenih u jame te o istima izvijestila nadležna županijska tijela koja su dalje poduzela sve potrebne mjere.

– Jama Bibinovac i Keranova jama u potpunosti su nedostupne lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Parka te je objektima pristup moguć samo u znanstveno-istraživačke svrhe uz posebnu speleološku opremu. Sustavna istraživanja speleoloških objekata, osim što donose znanosti vrijedne spoznaje, u ovom slučaju doprinijela su povećanju sigurnosti ne samo u granicama Parka već i izvan njih – rekla nam je Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Javne ustanove NP Krka.

Inače, Hrvatski centar za razminiranje dodijelio je Potvrdu o razminiranosti Nacionalnom parku Krka 12. ožujka 2013. Tijekom 2012. obavljeno je razminiranje posljednjih sumnjivih područja u NP Krka čime je završen dugogodišnji proces razminiranja unutar granica Parka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.