FOTO Gospa od Kapelice: Rogozničani morem vraćaju Gospinu sliku na poluotok Gradinu

Rogozničani jutros, prvu nedjelja iza Gospe od Karmela u tradicionalnoj, svečanoj procesiji morem vraćaju Gospinu sliku na poluotok Gradina. Sliku svoje nebeske zaštitnice Rogozničani su, podsjetimo, na Gospu od Kapelice 2. srpnja,  kada Općina ujedno obilježava svoj dan, na kratko ‘preselili’ u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije da bi je danas vratili u njezino svetište na poluotoku.

rogoznica gospa od kapelice 230717 24

U procesiji morem sudjeluje na stotine brodica, kupača i plivača, a Gospinu sliku prati se i u svečanoj povorci rogozničkom rivom.

rogoznica gospa od kapelice 230717 30

Predaja kaže da je ribar Ivan. M. Bogavčić Tuburko, davne 1722. godine, loveći ribu oko Rt Gradine, ugledao neobičnu svjetlost.Kada se približio stijeni, našao je Gospinu sliku koja prikazuje njezin posjet rođakinji Elizabeti. Sliku je odnio kući i spremio u škrinju, a ona se na neobjašnjiv način vratila na isto mjesto, i tako tri puta. Uskoro su mještani na tome mjestu izgradili kaplicu, a svečanost u današnjem obliku utemeljena je 1776. godine.

rogoznica gospa od kapelice 230717 26

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.