Tradicijska manifestacija

Gospa od Kapelice: Rogozničani brodom donose gospinu slikuFoto: arhiva

Rogozničani u utorak obilježavaju blagdan Gospe od Kapelice, slikovito zavjetno hodočašće Gospi od Kapelice i najljepša duhovna, folklorna i tradicijska manifestacija koja se svake godine slavi 2. srpnja u Rogoznici, kada se Gospina slika iz svetišta na Gradini u Župnu crkvu dovozi brodom koji plivajući prate brojni vjernici.

Već gotovo tri stoljeća obnavljaju zavjet vjernosti svojoj nebeskoj zaštitnici Djevici Mariji koja se čudesno ukazala na poluotoku Gradini 1722. godine i od tada bdije nad njima.

Prema predaji ribar Tumburko lovio je ribu na rtu poluotoka Gradine i ugledao neobičnu svjetlost. Kada se približio ugledao je svetu sliku koja prikazuje Djevicu Mariju u posjetu Elizabeti. Sliku je čak tri puta nosio kući, ali se ona na neobjašnjiv način vraćala uvijek na isto mjesto. Rogozničani su to protumačili kao Gospin znak pa su na tom mjestu podigli kapelicu u znak štovanja.

Početak događaja predviđen je za 9.30 sati.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.