HVALEVRIJEDAN PROJEKT: Na samo dva četvorna metra predstavljena cijela Rogoznica

Osnovna škola ‘Rogoznica’ može se pohvaliti nesvakidašnjom maketom. U atriju škole, na stolu dužine preko dva metra, nalazi se maketa ne samo Rogoznice, nego i okolnih brda i otoka. Viziju ovog projekta imala je učiteljica Jasna Dodić Matošin, a realizirale su je tri mame, Suzana Klisović, Milena Radić i Đurđica Šimac.

SVE ZNAMENITOSTI NA JEDNOM MJESTU

– Ideja projekta je bila napraviti maketu sa svim kulturnim obilježjima. Prvo da djeca nauče sve o povijesti svog kraja, i da to bogatstvo stvarano vjekovima, sačuvaju za nove generacije. Drugo, htjeli smo Rogoznicu pokazati u cijeloj njezinoj ljepoti, a ne samo da u našem mjestu ima kafića i restorana – objašnjava učiteljica Jasna.

Među ostalim, maketa vjerno prikazuje crkvicu Sv. Nikole koja datira iz 1309. godine i uz koju se vezuje početak naseljavanja Rogoznice. Na rtu Punta Planka, gdje se sudaraju bura i jugo, malena građevina predstavlja crkvicu biskupa Svetog Ivana Trogirskog, koji je spašavao brodolomce.

Tri rogozničke mame na maketi su radile od studenog 2014. godine, a koristile su najrazličitije materijale, poliesterska punjenja, posebno ljepilo za morsku površinu, čačkalice, akrilne boje, stiropor i novinski papir te beton za reljef. Iako im je ovo bio prvi susret s maketarstvom, površinu od čak 70 kvadratnih kilometra i dužinu obale od 55 kilometara, na samo dva kvadratna metra tri mame su uspjele izuzetno vjerno prenijeti sa svim detaljima, prirodnim i spomeničkim znamenitostima.

ROGOZNICA NA DLANU

– Odlično su ovo naša djeca, učiteljica i njihove mame napravile, pa sada na nama ostaje da samu maketu i zaštitimo, treba je osigurati staklenom konstrukcijom kako bi ostala kao trajna vrijednost za buduće generacije. Zatim ćemo vidjeti gdje je smjestiti. Dok ne pronađemo dostojnu lokaciju za ovaj uradak, maketa će ostati u školi, no nadam se kako ćemo pronaći adekvatni smještaj za našu ‘Rogoznicu u malome’. Nadamo se da će maketu na pravoj poziciji vidjeti svi – i turisti i domicilni, mogu imati Rogoznicu na dlanu sa svim obilježjima i vrednotama ljudi koji su kroz povijest oblikovali ovo prelijepo dalmatinsko misto – obećala je načelnica Jakelić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.