Rogoznički trener Petar Mijić dobio svjetsko priznanje Teakwondo Hall of fame

Taekwodno Hall of fame po prvi put je organizirano u Europi i to u Zagrebu, gdje je najveće svjetsko priznanje ‘Official world teakwondo hall of fame’  dobio trener teakwondo kluba ‘Zmajevo oko’ Petar Mijić.

Teakwondo Kuća slave, okuplja vodeće ljude taekwondo-a. Svake godine odabiru se najzaslužnije osobe koje su doprinijele razvoju taekwondo-a u svijetu.

Između niza velikana taekwondoa, dosadašnji članovi Kuće slavnih su i najveći Korejski šampioni svih vremena Dong Keun Park i Kook Hyun Jung, a na ovogodišnjoj svečanosti, između ostalih, članovi su postali Australka Lauren Burns, osvajačica prve povijesne olimpijske zlatne taekwondo medalje (Sidney 2000), kao i svjetski juniorski i trostruki europski prvak Britanac Aron Cook.

hall of fame.jpg1

 

Petar Mijić je počeo u Splitu sa Judom 1961.Prisutvovao je 1968. god. na jednom od prvih  seminara u Europi na kojem je GM Park Sun Jae predstavio novu borilačku vještinu taekwondo. Zajedno sa pripadnicima tzv. nulte generacije (Podhraški, Pećko i Mijić) položio je za crni pojas .Cijelog života radi na popularizaciji taekwondoa koja je prekinuta Domovinskim ratom i dobrovljnim pristupanjem 4. Splitskoj brigadi. Osniva  TK Šibenik, TK Trogir, TK Kaštela, TK Solin, TK Sinj TK Omiš, TK Split, a 1999.god. u Rogoznici osniva TK ˝Zmajevo Oko˝. Pored taekwondo-a osnivač je kickboxinga i aktivni sudionik u razvoju tajlandskog boksa. Trenirao je najpoznatijeg svjetskog boraca borilačkih sportova i prvog osvajača K1 Branka Cikatića, kojeg je od 1968. godine počeo trenirati taekwondo, a i sada trenira najpoznatiju natjecateljicu, europsku i svjetsku prvakinju u sva tri borilačka sporta: taekwondo, kickboxing i tajlandski boks, Andreu Ivas iz Vodica.

hall of fame.jpg1.jpg2

Od hrvatskih imena počasnika su osobe u taekwondou i borilačkom sportu na različite načine prisutne dugi niz godina.Ovo najviše svjetsko priznanje odlukom dobili su: doajen borilačkih vještina  i jedan od pokretača taekwodo-a gosp. Petar Mijić , poznati odvjetnik i jedan od nositelja svjetskog ITF taekwodoa Anto Nobilo ,bivši ministar znanosti obrazovanja i sporta Dragan Primorac, Prodekan Splitskog kineziološkog fakulteta, Ravnatelj instituta za kineziologiju i  sport Dražen Čular, aktualni predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza prof. dr. sc. Franjo Prot,dugogodišnji zapovjednik specijalne postrojbe policije Slavko Jereb i Svjetlana  Gvozdić. Pored navedenih počasnika uvrštenih u Kuću slave, posebno priznanje (Outstanding Taekwondo Instructor) od gosp. Robbinsa dobili su i taekwodno instruktori Tihomir Horvath i Branko Leš.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.