Za gradnju vrtića čeka se odgovor EU fondova

Još početkom godine načelnica Općine Sandra Jakelić najavila je kako će jedan od prioriteta do kraja godine biti rješavanje pitanja izgradnje novog dječjeg vrtića. Trenutni uvjeti u kojemu boravi 50-tak djece nikako ne zadovoljavaju vrlo visoke pedagoške standarde, a s obzirom da se svake godine broj djece povećava, izgradnja novog vrtića jedino je, i nužno, rješenje ovog problema. Višak novca u općinskom proračunu, prema riječima načelnice Jakelić, mogao bi se namijeniti za gradnju vrtića, no kako je Općina Rogoznica preko Ministarstva znanosti, za dječji vrtić i novu sportsku dvoranu, aplicirala na natječaj za povlačenje novca iz EU fondova, čeka se odgovor iz Bruxellesa. Razlog zbog kojeg se čeka odgovor, i sam početak izgradnje vrtića, vrlo je jednostavan. Ako Općina sama krene u izgradnju, nema pomoći iz EU fonda.

UŠLI NA LIST

– Iz Ministarstva smo dobili odgovor kako su oba naša projekta ušli na indikativnu listu, što znači da se dokumentacija, odnosno operativni program, trenutno nalazi na odobrenju u sjedištu EU-a. I sami smo svjesni kako naš vrtić ne zadovoljava sve uvjeta boravka djece u njemu pa je njegovo rješavanje stavljeno na listu prioriteta. U slučaju da nam bilo kakav odgovor u kratkom roku ne dođe iz Ministarstva, kao nositelja projekta, moguća je opcija da načelnica na sljedećem Općinskom vijeću predloži izgradnju vrtića vlastitim sredstvima, kroz dvije proračunske godine – kaže pročelnik Gustav Červar.

Teško je za očekivati kako će oba projekta za koja su aplicirali proći navedeni natječaj, napominje Červar, te će i zbog te činjenice najizglednija opcija biti samostalno financiranje vrtića.

Izgradnja novog dječjeg vrtića i sportske dvorane iznosila bi oko 8 do 9 milijuna kuna za svaki projekt, te bi 85 posto bespovratnih sredstava koje daje EU umnogome olakšala samu realizaciju, ali i ulaganje Općine.

ČEKA SE ODGOVOR

– Trenutno nam preostaje čekati odgovor Ministarstva i tek nakon toga krenuti u raspisivanje natječaja za izvođače radova i opreme, kako za vrtić, čije opremanje treba zadovoljiti visoke državne pedagoške standarde, tako i za sportsku dvoranu, čije opremanje nije toliko zahtjevno, ali također treba odgovarati uvjetima i potrebama djece – kaže Červar, te napominje kako će Općina u bilo kojoj varijanti, novcem iz fondova EU-a ili samostalno, vlastitim sredstvima, u prvom ili najkasnije drugom kvartalu slijedeće godine, na zadovoljstvo roditelja i djece, krenuti najprije u izgradnju dječjeg vrtića, a nakon toga sportske dvorane, za koju će se ipak pričekati pozitivan odgovor Ministarstva.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.