ROMANTIČNE, ADRENALINSKE ILI OBITELJSKE: Vodice i Pirovac pioniri tematskog uređenja plaža

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Početkom veljače u Vodicama je predstavljen Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža, napravljen na temelju Strategije razvoja turizma do 2020. godine. Vodice su odabrane budući da je Grad Vodice prvi pristupio projektu uređenja plaža, na način koji je preporučen Nacionalnom strategijom. Uz to, Šibensko-kninska se županija može pohvaliti činjenicom da je prva usvojila Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama te na taj način prva prošla proceduru izrade ovog programa.

Županija je, zajedno s izrađivačima, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, organizirala devet radionica u razdoblju od 30. rujna do 13. listopada prošle godine: u Bilicama, Murteru, Pirovcu, Primoštenu, Rogoznici, Skradinu, Šibeniku, Tisnom i Vodicama-Tribunju, te provela javnu raspravu kako bi se utvrdili i usuglasili stavovi ključnih dionika o izazovu uređenja i upravljanja plažama. Regionalni program obuhvatio je izradu regionalnog katastra morskih plaža i regionalni plan njihova tematiziranja, kao i analizu postojećeg stanja morskih plaža na području županije, SWOT analizu, viziju do 2020. godine, standarde i modele upravljanja plažama u županiji, kao i akcijski plan.

VODICE ĆE APLICIRATI NA EU NATJEČAJ

karta_pirovac_šibenik

Prema viziji do 2020. navedenoj u Programu, nastaloj temeljem održanih radionica, Šibensko-kninska županije trebala bi postati jedna od najjačih destinacija plažne ponude. To bi trebala postati tematskim uređenjem plaža, kojih u županiji ukupno ima 109. Teme plaža definirane su kako bi na optimalan način zadovoljile potrebe ključnih potrošačkih segmenata, a među navedenim temama mogu se pronaći plaže za obitelji s djecom, plaže sa sportskim i rekreacijskim sadržajima, plaže za surfere, ronilačke, adrenalinske, urbane, party, nudističke, romantične plaže, kao i plaže sa zabavnim sadržajima, plaže za pse, plaže za LGBT parove, plaže kulture, eko plaže i resort, odnosno, hotelske plaže.

Kao što je navedeno na početku teksta, Grad Vodice prvi je pristupio izradi projekta za uređenje ukupno 1.600 metara plaža, na potezu Punta-Blata-Bristak, odnosno do same granice Vodica s Tribunjem.

– Izrada projektne dokumentacije stajala je ukupno milijun kuna, a Ministarstvo ju je sufinanciralo sa 775 tisuća kuna. Dobili smo i rješenje Ministarstva okoliša da projekt nije u suprotnosti s ekološkom mjerom, odnosno da neće doći do negativnog utjecaja na okoliš. Ukupna vrijednost investicije je 30 milijuna kuna, što Grad Vodice nikako ne može financirati sam, pa računamo na financiranje iz EU fondova, a sve ovo što smo do sada odradili, odradili smo upravo kako bismo bili spremni kada Europska unija raspiše takav natječaj – priča gradonačelnica Vodiva Branka Juričev Martinčev i dodaje kako je u spomenutom potezu planirano uređenje dijela za obitelji s djecom, dijela za sport i rekreaciju sa sportskim terenima, sunčališnog dijela u kojem se navečer mogu organizirati koncerti i predstave… Ovim su segmentiranjem, objašnjava, htjeli zadovoljiti sve svoje goste i njihove potrebe.

LOLIĆ ZA MLADE, STARINE ZA OBITELJI I TREĆU DOB

pirovac

Sličnu priču očekuju i plaže u Pirovcu. Kako doznajemo od načelnika Ivana Gulama, Ministarstvo turizma već je financiralo izradu projektne dokumentacije za plažu Lolić, koja će tematski biti usmjerena na goste mlađe životne dobi i sportsko-rekreacijske sadržaje. Ministarstvo je izdvojilo 300 tisuća kuna, a Općina Pirovac financirat će uređenje s dodatnih 150 tisuća kuna.

– Prva faza građevinskih radova na Loliću predviđena je već za iduću godinu. Također, aplicirali smo se na natječaj Ministarstva i za plažu Starine, na kojoj su nalazišta ljekovitog blata, ali još uvijek čekamo rezultate tog natječaja. Na njoj smo predvidjeli sadržaje za obitelji s djecom i treću dob. Na taj način, budući da se spomenute dvije plaže nalaze na različitim dijelovima Pirovca, želimo zadovoljiti potrebe svih naših gostiju bez da jedni drugima smetaju, a ujedno ih i brendirati prema Regionalnom programu uređivanja i upravljanja plažama na području Šibensko-kninske županije – zaključuje Gulam.

Uz navedene plaže, ne treba zaboraviti niti na brodaričku plažu Rezalište, koja bi, prema najavama, trebala biti dovršena do početka turističke sezone 2016. godine, a bila bi opremljena adrenalinskim sadržajima, odnosno ski-liftom, koji bi obogatili turističku ponudu Brodarice.

Za sada su projekti uređenja plaža u Šibensko-kninskoj županiji na svojim počecima i uglavnom se baziraju na, prema provedenom istraživanju, najpopularnijim temama, a tek se treba vidjeti kako će se preostalih stotinjak plaža tematski usmjeriti i hoćemo li u budućnosti u županiji, uz navedene, imati i romantične, kulturne ili pak ‘gay’ plaže.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.