Grad na ušću Krke ostao bez ‘hitne’, no Dujić je optimističan: Ovim načinom profitirat će i Skradin i Tisno

Ilustracija/Arhiva

Grad Skradin od početka godine ostao je bez hitnog medicinskog tima T1, odnosno ispostave Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Umjesto dosadašnjeg liječnika, medicinske sestre i vozača, na četiri tisuće stanovnika u 21 naselju dobili su doktora u pripravnosti. Gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić s tim je problemom upoznao ministra zdravlja Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića, pa vjeruje da će u konačnici iznaći rješenje da se ‘hitna’ vrati u Skradin.

– Ostali smo na doktoru u pripravnosti, ali mislim da to nije dovoljno, prvenstveno iz razloga jer je prostor Skradina ogroman. Pokriva 187 četvornih kilometara i 21 naselje, što znači da je udaljenost ‘hitne’ do najsjevernije točke preko 40 kilometara. Drugim riječima, T1 timu koji je dosad iz Skradina stizao do tog područja za 10 minuta, sada ‘hitnoj’ iz Šibenika treba 25 minuta u idealnim uvjetima, kazao je Dujić.

Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, objašnjava na kojem principu funkcionira doktor u pripravnosti prema novoj mreži hitne medicine.

– Prema novoj mreži hitne medicine od 6. lipnja, umjesto punkta dežurstva koji je radio od 19 sati navečer do 7 sati ujutro, sada je pripravan liječnik koji mora izaći na teren ovisno o hitnosti. Liječnik je znači i dalje na raspolaganju, ali u slučaju poteškoća na teren izlaze naše ekipe iz Šibenika, govori.

hitna pomoc 2 1711

Još prošle jeseni Dujić je s problemom upoznao Ministarstvo zdravlja i Zavod za hitnu medicinu, u nadi da će zajednički pronaći rješenje kako bi T1 tim ostao u Skradinu.

– Krajem prosinca šibensko-kninski župan Goran Pauk sastao se s ministrom koji se obvezao ponuditi model za sve one koji su izgubili T1 timove. Prije par dana i premijera Plenkovića upoznao sam s ozbiljnosti situacije. Očekujem njegovu reakciju i vjerujem da ćemo naći rješenje što prije, jer se jednostavno ne možemo zadovoljiti da T1 tim imamo samo tijekom turističke sezone, napominje skradinski gradonačelnik.

Dodaje kako Grad Skradin udovoljava svim parametrima za ostanak hitnog medicinskog tima, od broja stanovnika, preko autoceste, pa sve do milijun turista koliko Skradin bilježi u sezoni.

– Novac je uvijek problem, ali ako treba podijeliti troškove, pronaći ćemo način i za to, ali vratit ćemo nivo usluge građanima, kaže.

dujic

Prema novoj mreži hitne medicine, lani je bez T1 tima ostalo i Tisno, zbog čega su stanovnici otoka Murtera dvaput prosvjedovali. Dujić se, pak, na takav korak ne namjerava odlučiti.

– Pravi put je razgovor s odgovornima, posebice s ministrom. To nije lokalno nego krucijalno pitanje za život stanovnika na ovim prostorima. Općina Tisno posegnula je za takvim pristupom, i jedni i drugi tražimo isto, a ovim načinom koji sam ja pokrenuo, vjerujem da će profitirati i Tisno i Skradin, ali i svi ostali koji imaju isti problem, zaključuje Dujić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.