Gradonačelnik Skradina, Dujić: Susret je najstarija klapska smotra i čast nam je čuvati je za potomke

Grad Skradin i njegova Turistička zajednica i ove su godine svojim stanovnicima i gostima osigurali nezaboravno ljeto ispunjeno koncertima, predstavama i igrama. Ove godine organizaciji se pridružila i diskografska kuća Scardona te su na središnjem događaju ljeta ’36. susretima dalmatinskih klapa Skradin’ okupljene vrhunske klape koje su godinama na vrhu klapske pisme.

U subotu 1. kolovoza na Trgu Male Gospe s početkom u 21 sat zapjevat će dobitnici Porina Vokalisti Salone, klapa Cambi (Split) i Kampaneli, trostruki apsolutni pobjednici FDK Omiš klapa Šufit koja je i ove godine pobijedila na Večerima novih skladbi u Omišu te Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, zatim klapa Kaše, također osvajači najvećeg klapskog festivala u Omišu, klapa Nostalgija i Narenta, klapa Bunari koja je ove godine na FDK Omiš osvojila prvu nagradu publike i treću žirija te klape Jacera i Skradinke.

Izuzev festivala, organizatori su cijeli taj dan posvetili isključivo klapama i dalmatinskoj pjesmi te vratili stari običaj da klape prije natjecanja spontano zapjevaju u konobama i stvore autentičnu atmosferu Dalmacije.

Klape će se u Skradinu okupiti već popodne te će svaka otići u njoj dodijeljenukonobu na večeru kod svog domaćina gdje će se od 20 sati družiti sa gostima.

Iz svake konobe i svakog kantuna grada u petak će odjekivati isključivo klapska pjesma kojom se Dalmacija s pravom diči i kojoj se dive nacije diljem svijeta.

Klapu Jacera poslušati možete u konobi Mate, klapu Kaše u konobi Dalmatino, u konobi Toni čekat će vas klapa Nostalgija, a u restoranu Cantinetta klapa Narenta iz Mostara.

Klapu Cambi ugostit će hotel Skradinski buk, klapu Šufit restoran Marina, a klapu Bunari pizzerija Zlatka.

S klapom Kampaneli družiti se možete u restoranu Bonaca, s Vokalistima Saloneu bistru Pini, a sa domaćim curama iz klape Skradinke u restoranu Skala.

Na ‘Susretima dalmatinskih klapa Skradin’  klapi Lučica, koja ove godine slavi 50. godina postojanja, bit će dodijeljeno priznanje za izniman doprinos klapskoj glazbi. Zanimljivo je da je klapa Lučica nastupila i na 1. Susretima dalmatinskih klapa, a ovo je fotografija s tog nastupa:

skradin_klapski susreti

– ‘Susret dalmatinskih klapa Skradin’ utemeljen je sa zadaćom očuvanja izvornog klapskog napjeva kao dijela hrvatske kulturne baštine te radi popularizacije klapskog glazbenog izričaja i zajedničkog druženja klapa. Uz festival u Omišu, skradinski Susret je najstarija klapska smotra u našoj Domovini i s obzirom na njezinu tradiciju i važnost predstavlja središnje mjesto ‘Skradinskog kulturnog ljeta’ . Svakog prvog u kolovozu Skradin ispune zvuci i prizori autentične Dalmacije, zbog kojeg stotine posjetitelja i zaljubljenika u klapsku pismu iznova dolaze te na taj način čuvaju memoriju na našu prošlost i baštinu. Upravo zahvaljujući njima i dragim klapskim prijateljima, Skradin je prepoznat kao grad klapske pjesme, što nam je nametnulo obvezu, ali i čast, čuvati ga i unaprijeđivati kao vrijednu ostavštinu našim potomcima, kazao je gradonačelnik Skradina, Nediljko Dujić.

Dan kasnije, u nedjelju 2. kolovoza,  klapa Cambi (Split) održat će samostalni koncert na Trgu Male Gospe s početkom u 21 sat.

Od 15. srpnja do 13. kolovoza Skradin će ugostiti i kazališni festival ‘Glumište pod murvom’, a nedjelja 23. kolovoza rezervirana je za natjecanje loklanih ekipau  igrama poput kartanja, potezanja konopa, veslanju, muri, balotama te plivanju na 100 metara koje će se održati na bivšoj plaži Pionir.

Veselo ljeto u Skradinu završit će uz najveće hitove klape Šufit koja će također nastupiti u nedjelju 23. kolovoza na Trgu Male Gospe u 21 sat.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.