Novica Barišić iz Rupa gledao smrti u oči: Autom naletio na žice dalekovoda pod naponom od 10.000 volti

Samo ga je sreća spasila od sigurne smrti kada je svojim BMW-om na cesti Ićevo – Laškovica u skradinskom zaleđu naletio na žice dalekovoda pod naponom od 10 tisuća volti koji se srušio pod snažnim udarima bure.

Novica Barišić iz Rupa, sela u skradinskom zaleđu, slavio je u četvrtak, 5. ožujka, drugi rođendan. Sudeći po njegovoj priči, rođendan bi mogli slaviti putnici jednog autobusa i vozači dvaju osobnih vozila koji su se u četvrtak ujutro našli na toj cesti.

Kao da je bomba gurnula

“Taman sam krenija kraj Karegine sušare na križanju prema Ićevu. Kišica pada, puše bura, sve nosi prid sobom… Ne vozim brzo jer imam dovoljno vrimena. U jednom trenutku, nakon blagog zavoja, primijetio sam, na nekih desetak metara, kao neki konop priko puta. Ljudi drže ovce i koze, pa sam pomislija da se koja otrgnila i da je tako osta konop. Počeja sam kočit, ali se do konopa nisam uspija zaustavit. Odjedanput, kad ga je auto taklo, zagrmila je strahovita eksplozija. Kao da mi je bomba grunila na pola metra, zagrmilo je i zaiskrilo oko mene kao na vatrometu. Tek tada sam shvatio da mi auto prolazi između električnih žica. Kad sam se nakon nekoliko metara zaustavio, upalio sam sva četri žmigavca. U mraku sam se ogleda oko sebe. Pipam se, nije mi ništa, živ sam”, ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

Nije otišao, nego je čekao da upozori ostale vozače

Nakon početnog šoka Barišiću nije palo na pamet produžiti na posao jer bi to, kaže, značilo izložiti druge ljude pogibiji. Dodao je da je znao da za desetak minuta tuda treba proći autobus iz sela koji nikako ne bi mogao proći kroz žice.

Tako je Novica zaustavio i autobus i još nekoliko vozila, a uspio je dozvati i Službu 112. Dočekao je cestare i tamo ostao sve dok mu nije potvrđeno da je struja isključena, a cesta sigurna za promet.

IZVOR: Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.