Petero volontera započelo je s jednomjesečnim volontiranjem u NP ‘Krka’

arhiva

Petero hrvatskih volontera započelo je s jednomjesečnim volontiranjem u NP „Krka“. Porijeklom iz Zagreba, Osijeka, Našica i Ivanić-Grada volonteri su s velikim zanimanjem stigli na Krku. Kao ljubitelji prirode Krku su odabrali zbog savršenog spoja prirode, slapova i kulturne baštine.

U Nacionalnom parku „Krka“ volonteri će obavljati dužnost brodskog domaćina na izletu Skradinski buk – Visovac – Roški slap i istraživača mišljenja na najposjećenijim lokalitetima Skradinskom buku i Roškome slapu. Svojim zavidnim znanjem o prirodi i sadržajima u NP „Krka“ oduševit će posjetitelje Parka a komunikativnošću i srdačnošću osvojili su djelatnike JU „NP Krka“. Početkom kolovoza pridružit će im se još četvero volontera.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Osmišljeno je ukupno 28 volonterskih programa u 2017. a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza i sl.

Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode. Popis svih programa s njihovim punim nazivima i opisom poslova nalazi se na internet stranici Ministarstva zaštite okoliša i energetike http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/

Stranica je simbolično pokrenuta 2015. u povodu Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca s ciljem da se aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Prvi volonteri krenuli su s radom u parkovima Hrvatske 2016. kada su sudjelovali u ukupno 31 volonterskom programu. Razvoj programa volontiranja predstavlja još jedan iskorak u valorizaciji završne faze izgradnje Eko kampusa Puljane unutar kojeg JU „Nacionalni park Krka“ razvija značajni volonterski centar kojem je namjena olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području NP „Krka“ i zaštite prirode općenito.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.