Pokrenut projekt kroz koji će Skradin dobiti Kulturni centar i ispuniti ga programima

U Skradinu je održana početna konferencija projekta ‘Kulturni centar Grada Skradina’ vrijednog više od dva milijuna kuna od čega je 85 posto bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto osigurava Ministarstvo kulture. Ciljevi projekta su uspostava Kulturnog centra Grada Skradina, osnaživanje kapaciteta ciljanih skupina, podizanje javne svijesti o dobrom upravljanju u kulturi te uspostava modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Nositelj projekta je Grad Skradin u partnerstvu s Kazališnom udrugom Virko, udrugom Rupska zvona, Gradskom glazbom Skradin i Gradskom knjižnicom Ivan Pridojević Skradin.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Vlaić Bubalo, naglasila je važnost projekta za Grad Skradin i lokalnu zajednicu s obzirom da na tom području ne postoji dostupan adekvatan prostor za izvođenje kulturnih programa, a Skradin ga zaslužuje kako zbog svog povijesnog značenja tako i zbog aktualne turističke važnosti.

Također je istaknula važnost partnera za provedbu projekta jer je na temelju plana njihovih aktivnosti projekt dobio ‘zeleno svjetlo’.

– Skradin može biti ponosan što je jedan od 34 nositelja kojima su odobrena sredstva u sklopu Poziva ‘Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva’ i jedini specifičan po tome što može adaptirati postojeću zgradu u čemu djelomično sudjeluje vlastitim sredstvima – kazao je Martin Mrša, stručni suradnik na projektu.

Voditeljica projekta Nikolina Uroda je rekla kako je bitno povećati opseg ponuđenih sadržaja kako bi se u aktivnosti mogli uključiti ljudi svih životnih dobi i afiniteta. Upravo zato je u planu izrada modela sudioničkog upravljanja koji bi najbolje zadovoljio sve zainteresirane.

Kulturni Centar dugo je očekivan i potreban jer lokalna zajednica vapi za kvalitetnim sadržajima kojima bi mogla ispuniti slobodno vrijeme. Cilj je ovog projekta sudioničko upravljanje javnim prostorima pa kako bi ga ispunili svatko mora dati svoj obol – Grad ustupiti zgradu koja je u njegovom vlasništvu, a civilno društvo ju ispuniti programima.

Ana Berač, kao članica Gradske glazbe Skradin, izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu zbog višestruke koristi koja iz njega proizlazi. Naime, dobivena bespovratna sredstva uložit će se u održavanje instrumenata i provedbu više radionica na kojima će se djecu upoznati s glazbom i potaknuti ih da nastave održavati dugu tradiciju skradinske glazbe.

Jelena Žurić iz Kazališne udruge Virko pohvalila se velikim odazivom djece na radionice koje se provode u OŠ Skradin. Nažalost, interes je veći nego prostorni kapaciteti koji bi ga mogli zadovoljiti pa je izrazila nadu da će Kulturni centar nakon adaptacije ispuniti povećane zahtjeve.

Florijan Paić, predsjednik Udruge Rupska zvona pozdravio je ideju o uspostavi Kulturnog centra i izrazio zadovoljstvo što su prepoznate tradicionalne vrijednosti koje njegova udruga njeguje i nadu da će iste biti prepoznate u široj javnosti.

Marija Marenzi iz Gradske knjižnice Ivan Pridojević  Skradin također je izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesa za aktivnosti koje provodi knjižnica. Posebno su  angažirana djeca koja najviše uživaju u kvizovima znanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.