Prvi izbor Billa Gatesa: Skriveno mjesto na obali zbog kojeg se isplati spustiti s autoceste

Znate li koji je grad Bill Gates naveo kao mjesto u kojem najviše voli ljetovati? Iako često zapostavljen od strane hrvatskih turista, ovo mjesto posljednjih nekoliko godina doživljava svoju renesansu te postaje odredište mnogim svjetskim zvijezdama i putnicima. Skradin, grad koji je dugi niz godina bio skriven od očiju javnosti, sada postaje mjesto koje trebate posjetiti i diviti se njegovoj dugoj povijesti, piše punkufer.

Hirovita prošlost

Čak 6 tisuća godina prošlo je otkad su na ovo područje došla prva plemena Ilira i odlučila ovdje potražiti svoju sreću. A sreća ih je dobro mazila, jer duga povijest može se zahvaliti sreći i upornosti stanovnika da svoj život ovdje učine što boljim i ljepšim. Jedan od najstarijih hrvatskih gradova svoje ime dobio je u vrijeme kada su ovim područjem vladali Rimljani. Tadašnja Scardona bila je važna luka i uporište Rimskoj vojsci, ali i izrazito važno trgovačko središte.

Negdje tijekom 6. stoljeća rimska Scardona biva uništena i opustošena, a tijekom 7. ovdje dolaze Hrvati, koji mu daju današnji naziv Skradin. Samo ime spominje se tek 300 godina kasnije, ali je zato poznato da je ovdje od 6. stoljeća djelovalo sjedište biskupije.

Sve do 13. stoljeća grad proživljava razne nedaće tijekom prodiranja Slavena i Avara, a ponovnu slavu dostiže tijekom 13. stoljeća, kada na vlast dolaze knezovi Bribirski. U to doba grad se razvija u tipično dalmatinsko mjesto sa statutom i knezom na čelu. Ovo je vrijeme kad se grade samostani i u njih dolaze franjevci, klarise i dominikanci. Kroz povijest, gradom su vladali mnogi vlastodršci, a najpoznatiji su svakako bili knezovi Šubići-Bribirski, koji su ga postavili glavnim gradom Hrvatske i Bosne.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.