Ruta Nikole Tesle predstavljena u Skradinu: ‘Poveznica je hidrocentrala na Krki’

Sastanak na kojem je predstavljen prijedlog projekta certifikacije europske kulturne rute Nikola Tesla održan je danas u Skradinu, a njemu je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

– Riječ je o ruti koja je rađena po uzoru na druge rute europskih zemalja, primjerice, Napolenova ruta, pa će tako Nikola Tesla imati svoju u Hrvatskoj. Ona će biti najviše vezana za Ličko-senjsku županiju odnosno njegovo rodno mjesto Smiljan. Poveznica sa Skradinom i našom županijom je svakako hidrocentrala izgrađena 1895. godine na rijeci Krki, koja će biti dio te rute. U projekt su uključene i ostale zemlje u kojima je Tesla boravio, Mađarska, Austrija, Slovenija i SAD gdje je proveo ostatak života – kazao je Antonio Brajković, gradonačelnik Skradina.

Podsjetimo, Inicijativa za pokretanje procesa certifikacije pri Institutu kulturne rute Europe Vijeća Europe podržana je na sastanku u Smiljanu u siječnju ove godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.