U Laškovici se po 12. put sastaju tradicijski poljoprivrednici i gospodarstvenici

Susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku, 12. po redu, održat će se ove subote u 10 sati u konferencijskoj dvorani Posjetiteljskog centra u Laškovici.

– Predavanje o ekološkoj poljoprivredi, načinu njene provedbe i prednostima održat će Sonja Karoglan Todorović, direktorica Agro Eko/Ekološki institut ECOLOGICA. Rast i razvoj ekološke poljoprivrede osobito je važan korak za bolju budućnost u sklopu održivog gospodarenja zemljom. Ekološka proizvodnja općenito je sveobuhvatni sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji objedinjuju najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa uz primjenu visokih standarda za dobrobit životinja. Zbog toga ekološka proizvodnja ima dvostruku ulogu, s jedne strane opskrbljuje tržište prema zahtjevima potrošača za ekološkim proizvodima, a s druge doprinosi zaštiti okoliša i dobrobiti životinja te ruralnom razvoju – najavili su iz Javne ustanove NP Krka koja organizira susret.

Nakon rasprave o ekološkoj poljoprivredi Sonja Karoglan Todorović osvrnut će se i na život u Natura 2000 područjima, prava i obveze stanovnika i izazove koje takve mjere donose. Gotovo 50 posto površine Šibensko-kninske županije proglašeno je Natura 2000 područjem. Prednosti i mogućnosti razvoja u Natura 2000 uvjetima su velike a bit će obrazložene na susretu.

– Javna ustanova Nacionalni park Krka organizira susrete tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku u cilju edukacije i podrške kroz interaktivne radionice i predavanja. Priprema programa razvojnih projekata u lokalnim zajednicama uz NP Krka dio je dugoročne strategije kojom bi se kroz razvoj projekata u narednim godinama postiglo osnaživanje lokalnog gospodarstva i ruralnog razvoja u sklopu Natura 2000 područja te stvorili preduvjeti za dugoročni razvoj, zaštitu i edukaciju – izvijestili su iz Nacionalnog parka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.