Vrijedne ruke skradinskih mališana okupljene u uspješnoj učeničkoj zadruzi Zeleni orah

Učenička zadruga ‘Zeleni orah’ Osnovne škole Skradin postoji od 2005. godine otkako djeluje kontinuirano. Naziv je dobila po nasadu zelenih oraha koji su nekoć rasli uz školu te djeluje kroz tri skupine (poljoprivredna i etno skupina te izrada ukrasnih i uporabnih predmeta) od kojih je svaka podijeljena na sekcije. Njih je, pak, četrnaest (likovnjaci, maslinari, tehničari, foto sekcija, pletenje košara i damižana…)

O Zelenom orahu

– Ukupno ima 13 voditelja sekcija, s tim da su neki među njima vanjski suradnici – osobe koje ne rade u školi, ali imaju znanja koja su nam potrebna pa dolaze u školu održati radionice i pomoći nam u radu – prenosi nam učiteljica Livia Markovina, dodajući da je u tom slučaju riječ o voditeljima radionice pletenja košara i damižana, izradu tradicijskih čipki, kukičanje). Skradinski ‘Zeleni orah’ okuplja 30 posto od ukupnog broja učenika u školi.

Zahvaljujući brojnim radionicama i ‘brušenju’ znanja na istima, skradinski učenici, članovi zadruge svojim produktima proizašlim iz radionice ujedno financiraju rad zadruge uz povremene jednokratne donacije od strane tvrtki sa skradinskog područja poput Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’ ili resornog Ministarstva.

– Zadruga, i učenici, i voditelji, redovito sudjeluju na seminarima i radionicama kako bi proširili i unaprijedili svoja znanja i vještine, sudjeluju u većini kulturnih manifestacija koje se u našem kraju odvijaju poput Burnumskih ida ili Sajma agroturizma u Skradinu – kaže nam učiteljica, navodeći još neka događanja na kojem su vrijedni skradinski učenici sudjelovali. A to bi bili projekt Varvaria – kroz tisućljeća sredozemne kulture u Hrvatskoj, županijske, međužupanijske i državne smotre zadruga…

– Zadruga je tri puta pobijedila na županijskog i međužupanijskoj razini i time osigurala nastup na državnoj smotri zadruga – ne može učiteljica na pohvaliti male Skradinjane čija je zadruga dobitnik Plakete grada Skradina za kreativnost i očuvanje kulture tradicijskih zanata.

O glavnom proizvodu

– Kao i prošle godine, cilj nam je bio nastupom na smotri pokazati što radimo i koliko se ponosimo tim radom. Ove godine odlučili smo se baviti restauracijom namještaja. Ideju smo dobili nakon jednog posjeta našem školskom tavanu, gdje smo pronašli velik broj starih, ali još uvijek iskoristivih klupa i stolica koje su napravljene od pravog drva.  Nakon pripreme namještaja za oslikavanje trebali smo se odlučiti za motive i načine obrade koji će najbolje prikriti neka mala, ali neukloniva oštećenja koja ne ometaju funkciju pa bi bilo šteta da se zbog njih namještaj otpiše. Zaključili smo da motivi trebaju biti živi i dojmljivi i na taj način nadvladati sve tragove koje su godine i upotreba ostavili – objašnjava učitelijca.

Tim slijedom, odlučili su se za motive inspirirane legendarnim crtanim filmom Profesor Baltazar te su prije no što su krenuli u akciju restauracije, dobro proučili scne iz crtića, a u tom su im pomogle i slikovnice na istu temu.

– Osim živosti i dinamičnosti odabranih motiva inspirirao nas je i sam lik prof. Baltazara, koji  je jedan od rijetkih crtanih likova koji probleme ne riješava silom, nego maštom i razumom, što je u skladu s svrhom i djelovanjem naše školske zadruge – poručuje učiteljica skradinskih mališana.

Uspjesi na natjecanjima u šk. god. 2014./2015.

Državno natjecanje šk. Zadruga (1. Mjesto u županiji)

Državno natjecanje tehničke kulture (1. Mjesto u županiji)

Regionalno natjecanje u Dubrovniku – šah – muški  3. Mjesto

Županijsko natjecanje – nogomet –  5. I 6. Razredi – 2. Mjesto

Regionalno natjecanje u Zadru – stolni tenis – ženske-  3. Mjesto

Županijsko natjecanje – talijanski jez. – 3. Mjesto

Sudjelovali na županijskim natjecanjima iz engl. jezika, hrv. jezika, matematike, likovne kulture.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.