Župani u Skradinu složni: Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti pogubne za javno zdravstvo

Na 36. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj u Skradinu, hrvatski župani raspravljali su o Nacrtu prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zdravstvenom osiguranju i važnosti funkcioniranja sustava obrane od tuče.
Nakon što su prihvaćeni prijedlozi s 35. sjednice i izvješća o učinjenim aktivnostima, na inicijativu dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića pokrenuta je rasprava o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zdravstvenom osiguranju.
– Užasnut sam trenutačnim događanjima oko Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Županije su te pod čijom su ingerencijom domovi zdravlja koje smo sanirali, a sada se to hoće prikazati pogrešnim – kazao je Dobroslavić.

zupani1Izvršni odbor smatra da bi izmjene koje predlaže Ministarstvo zdravlja mogle imati poguban utjecaj na sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nadodao je kako se prijedlozi Izmjena zakona protive načelima jednake zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, a predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić istaknuo je kako je već stupio u kontakt s Ministarstvom zdravlja i da čini sve kako bi se stanje popravilo. Odlučeno je da će Hrvatska zajednica županija ponovno reagirati na prijedloge izmjene navedenih zakona i poduzeti sve potrebne korake kako bi se zaštitili korisnici sustava javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj – građani.
Još jedna od tema o kojoj se raspravljalo na sjednici bila je važnost funkcioniranja sustava obrane od tuče, vezano uz koju je Hrvatska zajednica županija već uputila dopis Ministarstvu poljoprivrede u kojem traže preciziranje financiranja iz sredstava proračuna županija.
Nakon 36. sjednice, članovi Izvršnog odbora uputili su se na otvorenje Sajma agroturizma Šibensko-kninske županije, koji se već sedmu godinu za redom održava u Skradinu. Sajam agroturizma otvorio je ministar turizma Darko Lorencin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.