‘Srce veće od ruku’ gostuje u Vodicama

Kazalište PlayDrama gostuje u petak, 29. studenog u 20 sati u  Kulturnom centru Vodice s predstavom Elvisa Bošnjaka ‘Srce veće od ruku’. Redatelj predstave je Trpimir Jurkić, a igraju Anastasija Jankovska, Petra Kovačić Pavlina, Vladimir Posavec Tušek i Elvis Bošnjak.

Predstava ‘Srce veće od ruku’ na 20. festivalu glumca osvojila je Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Predstava ‘Srce veće od ruku’ veća je od onoga što nazivamo predstavom. Duboko emotivan i duboko praštajući tekst Elvisa Bošnjaka čini nas koji ga gledamo voajerima vlastitih duša. A kako duši udahnuti ljubav, kako dušu uvjeriti da je ljubimo kad nam ljubav sama ne vjeruje? Čistoćom, iskrenošću, vjerom i nadom u teatarsku riječ i kreaciju koja dolazi iz dubine duše četvero izvanrednih glumaca vođenih sigurnom rukom glumca-redatelja Trpimira Jurkića vodi nas u iskon, u snagu, u jedini smisao ljudskog bivanja – ljubav.

Nagradu Fabijan Šovagović za najbolju glumicu osvojila je Anastasija Jankovska u ulozi Žene uvjerljiva je, točna, emotivna, koncentrirana i od početka do kraja fokusirana što joj omogućuje nijansiranu izvedbu i rast s razvojem predstave. Naročito je dojmljiva njezina glumačka energija zbog koje gledatelj susjeća s njezinim likom te razumije njegove postupke i prihvaća ih čak i ako se možda ne može u cijelosti složiti s njima. Uraganska snaga emotivnih oluja što bjesne unutar Žene, a koje interpretacija Anastasje Jankovske zorno dočarava, podsjeća nas da je upravo ljubav jedna od esencijalnih stvari u životu.

srce vece od ruku

O PREDSTAVI

Dva bračna para nalaze se usred ljubavnog četverokuta. U nemogućnosti realiziranja stvarnog odnosa svaki od njih stvara potpuno imaginarni odnos, živeći tako više u mašti s osobom koju nemaju, nego s osobom za koju ih veže stvaran život. Tako i ne primjećuju da njihov partner živi isti problem i da ih više stvari veže no što ih dijeli. Njihova ljubav postaje paranoičan strah jer je ona za njih gubitak prava na ljubav, prava na život. Njihova opsesija prerasta u gubitak identiteta. Prepoznati osobu s kojom dijele stvaran život doći će kao ljekovito odrješenje.

O AUTORU

srce1 ob

Elvis Bošnjak – glumac, dramski pisac, umjetnički voditelj Kazališta PlayDrama. Ko prvak drame HNK Split odigrao je niz velikih i glavnih uloga. Tumačio je velike uloge na filmu i televiziji (Dobre namjere, Da mi je biti morski pas, Trešeta, Krupni otpad, Sonja i bik). Krajem devedesetih počinje pisati za kazalište. Do danas su mu praizvedene drame:Otac, Nosi nas rijeka, Idealan muž, Hajdemo skakati po tim oblacima, Žice i žileti, Srce veće od ruku. Izvedbe njegovih drama, ne samo u nas, nego i van granca naše zemlje: u Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Čileu, Meksiku i Njemačkoj, osvojile su dvadesetak prestižnih nagrada. Trostruki je dobitnik Nagrade Marul za najbolje izvedeni dramski tekst, Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Marin Držić i Nagrade Gumbek. Prema drami Otac snimljen je i igrani film za kojeg je sam napisao scenarij. Kosacenarist je filmova Noćni brodovi i Sonja o bik. Elvis Bošnja autor je jedne od najznačajnijih hrvatskih drama u prošlom desetljeću Nosi nas rijeka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.