Sutra se u Tisnom obilježava blagdan Gospe od Karavaja

Štovanje čudotvorne Gospe započinje 1432. godine kada se u talijanskom gradiću Carravagio, u blizini Bergama, 26. svibnja Gospa ukazala pobožnoj ženi, 32-godišnjoj, Ivanici Varoli te se na mjestu ukazanja pojavi izvor vode.

Prije više od 500 godina, bježeći pred naletima turskog osvajača, seljani sela Oštrice i Ivinja naseliše jugoistočne uvale otoka Murtera koji se u to vrijeme zvao Srimač. Kako je prijetilo da će Turci svoj pohod nastaviti i preko morskog tjesnaca što dijeli otok Murter od kopna, a po kojemu je Tisno i dobilo ime, mletački dužd dade izgraditi kulu za obranu i to na mjestu gdje se otok najviše približio kopnu. Bilo je to 1474. godine što je i prvi pisani spomen naselja Tisno.
Od početka 17. stoljeća pa do prve polovice 18. stoljeća mnoge talijanske obitelji, ponajviše iz Bergama i njegove okolice, doselile su se u Dalmaciju, pa tako i u Tisno.

Među prvima se spominje obitelj Spingaroli, a potom Arrigoni, Bartulazzi, Conradi, Pisani, Turioni, Loredano, Banchetti, Alborghetti, Raimondi, Olivari…. da nabrojimo samo neke. Najviše utjecaja na njihov dolazak u Tisno imali su najvjerojatnije dva tadašnja šibenska biskupa: Basso iz Cremone i Arrigoni iz Brescie koji su gospodarili biskupijskim vinogradima i plodnim poljem na tišnjanskom području, a u samom mjestu imali su kapelicu i biskupski ljetnikovac. Među tim doseljenim obiteljima iz okolice Bergama bila je i pobožna obitelj Gelpi koja je sa sobom donijela sliku čudotvorne Gospe od Karavađa te na brdu Brošćica iznad Tisnoga sagradila kapelicu njoj u čast. Oko godine 1720. tadašnji župnik Tisnog, don Šimun Obratov, šalje tu vijest na sve strane i zove puk na zavjet Gospi od Karavaja u Tisno.

Štovanje čudotvorne Gospe započinje 1432. godine kada se u talijanskom gradiću Carravagio, u blizini Bergama, 26. svibnja Gospa ukazala pobožnoj ženi, 32-godišnjoj, Ivanici Varoli te se na mjestu ukazanja pojavi izvor vode. Bilo je to u vrijeme borbe i neprijateljstva između Milana i Venecije za ovo područja i u razdoblju ekstremne političke i socijalne podijele u cijeloj regiji. Gospine riječi koje je tada uputila Ivanici bile su upravo poruke mira i za prekid neprijateljstava među kršćanima. Ubrzo je vidjelicu Ivanicu na dvor pozvao milanski vojvoda Filippo Maria Visconti, a saznavši za Gospino ukazanje u Carigrad je pozove i tadašnji bizantski car Ivan VIII Paleolog kojemu je Ivanica prenijela Gospinu poruku o ponovnom ujedinjenju grčke i rimske crkve. Odmah nakon ukazanja, a i kasnijih stoljeća u Italiji, a i u Tisnome zabilježena su mnoštvo čuda ozdravljenja mnogih koji su se zavjetovali Gospi.

Kao što smo rekli, štovanje Gospe od Karavaja u Tisnome traje gotovo tri stoljeća i već uoči blagdana, uoči 26. svibnja, počnu pristizati hodočasnici u Gospino svetište na brdu Brošćica. Mnogi pješke i bosi moleći Gospu ili joj zahvaljujući na milosti koju im je dala o čemu svjedoči mnoštvo darova koje su pojedinci darovali Gospi, a koji se čuvaju u svetištu. Blagdan Gospe od Karavaja za Tisno i Tišnjane, uvijek je, u prvom redu, bio vjerska svečanost, međutim, u novije vrijeme postao je i dio turističke ponude ovog mjesta.

Recimo i to da je sve donedavno svetište Gospe od Karavaja bilo u vlasništvu obitelji Gelpi čijom je zaslugom i počelo njezino štovanje u Tisnome. No, kako ova obitelj nije više imala muških potomaka, 1980. godine Boris Gelpi svetište predaje na upravljanje župi Tisno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.