`Betinska pismarica´ promovirana u Betini

Članice KUD-a ZORA iz Betine održale su u nedjelju, 4. rujna promociju Betinske pismarice.

Betinska pismarica nastala je kao rezultat dugogodišnjeg rada na očuvanju narodnog blaga betinskog kraja, a posebice povodom obilježavanja 50. obljetnice djelovanja i u čast osnivačima KUD-a ZORA Betina.

betinska pjesmarica1

KUD Zora iz Betine najstarija je folklorna skupina šibenskog kraja, osnovana davne 1966. godine, iako još od kraja 18. st. djeluje kao organizirana skupina koja prenosi s generacije na generaciju narodno stvaralaštvo u cilju očuvanja i njegovanja narodnog blaga, specifičnog za ovaj kraj otoka Murtera. Brižno njeguje svoju kulturno umjetničku baštinu; pjesme, plesove, napjeve, svađalice, brojalice, i rugalice, upravo kao neprocjenjivu dragocjenost za mjesto kalafata, brodograditelja, težaka i ribara.

betinska pjesmarica2

Za razvoj folklornog stvaralaštva u Betini zaslužna je i obitelj Filipi – brodograditelji koji su stigli iz Korčule polovicom 18. st., a koji su sa sobom donijeli svoje običaje i plesove. Jedan od njih je i “kanata” koja je bila izuzetno važna za brodograditelje i stanovnike Betine, jer se „kanatom” proslavljalo porinuće broda i završetak velikog posla za betinske kalafate.

betinska pjesmarica3

Kulturno-umjetničko društvo ZORA danas njeguje svoju baštinu koju su dobili u nasljeđe od svojih predaka. Tako i okupljaju članove svih uzrasta u cilju promicanja pučke i kulturne baštine kroz folklor. Ponosni su „čuvari” starog Betinskog kola, Balambrina ili Kola na križ, najstarijih plesova otoka Murtera, te Kola od kanate.

Izvor: Općina Tisno

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.