Najprestižnija europska nagrada na području kulturne baštine

Betinskom muzeju brodogradnje na svečanosti u Parizu dodijeljena prestižna nagrada

Muzeju betinske drvene brodogradnje jučer je svečano dodijeljena nagrada europske baštine Europa Nostra u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti. Riječ je o najprestižnijoj europskoj nagradi na području kulturne baštine, financiranoj iz programa Kreativna Europa.

Nezavisni žiri stručnjaka za baštinu iz cijele Europe ispitao je ukupno 149 prijava, koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 34 europske zemlje, te odabrali pobjednike.

Svečana Ceremonija dodjele Nagrada europske baštine održala se u Théâtre du Châtelet u Parizu, a najsvečaniji je dio programa European Cultural Heritage Summita koji se ove godine održava u Parizu od 27. do 30. listopada. Cijeli događaj bio je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Reupublike Francuske, Emmanuela Macrona.

Inače, Betina je jedno od nekoliko mjesta dalmatinske obale u kojem je preživjela umjetnost drvene brodogradnje. Betina je poznata po svojoj gajeti, drvenom brodu opremljenom latinskim jedrom, koji ima važnu ulogu u svakodnevnom životu lokalnog stanovništva.

2011. godine lokalna zajednica poduzela je mjere i formirala udrugu Betinska gajeta 1740. Nastojanja Udruge rezultirala su osnivanjem Muzeja betinske drvene brodogradnje 2015. godine – ustanove posvećene pomorskoj baštini regije. Projekt cjelokupnog likovnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje izradila je šibenska kreativna agencija Kocka.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.