Česi u Tisnom u sklopu projekta ‘Europa povezuje građane’ organiziraju i bogat kulturni program

Tišnjanski načelnik Ivan Klarin i njegov zamjenik Miljenko Meštrov danas su primili predstavnike grada prijatelja Velike Mezerici iz Češke koji zajedno s predstavnicima Općine Tisno aktivno sudjeluju u projektu pod nazivom ‘Europa povezuje građane’ koji se financira iz programa ‘Europa za građane’.

Češki prijatelji boraviti će u Tisnome nekoliko narednih dana te će se kroz projekt Europa povezuje građane razmjenjivati iskustva iz različitih polja aktivnosti, raspravljati će se o imigrantima, volonterskom radu u EU te o povijesti i budućnosti EU.

Cilj projekta je bolje razumijevanje sličnosti i razlike među narodima, podizanje razine svijesti o civilnom i demokratskom sudjelovanju građana na razini EU te uključivanje u izgradnju suvremenog europskog društva.

U veljači ove godine  grad Velike Mezerici ugostio je predstavnike Općine Tisno u projektu Be active koji je također bio financiran iz fonda Europa za građane. Kao i  prilikom tog posjeta i ovih dana u Tisnome naše udruge iz područja kulture će u suradnji s češkim kulturno umjetničkim društvom Horačan i njihovom umjetničkom osnovnom školom pripremiti  zajednički program.

Europa-plakat-final

Program ‘Europa za građane’ jedan je od centraliziranih programa Europske unije s ciljem promicanja suradnje među zemljama sudionicama programa, u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo .

Svrha programa jest poticati promišljanje zajedničke povijesti i razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka. Programom se također nastoji osnaživati interkulturalni dijalog na europskoj razini povezivanjem građana i poticanjem suradnje neprofitnih organizacija i jedinica lokalne i regionalne samouprave među zemljama članicama programa.

tisno češka

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.