FOTO: Mladi iz Tisnog u Mađarskoj sudjelovali na radionicama o održivoj konzumaciji hrane

Od 15. do 18. listopada u mađarskom Nagycenku održan je još jedan susret Chartera ruralnih općina EU. Uz domaćine iz Mađarske, u Nagycenku su se sastali mladi predstavnici ruralnih općina Malte, Litve, Finske, Švedske, Rumunjske, Nizozemske, Portugala, Španjolske te predstavnici Hrvatske iz Općine Tisno.

Na četverodnevnom susretu organiziranom  na temu održive konzumacije hrane te smanjenja stvaranja otpada od hrane, sudionici su sudjelovali na predavanjima i radionicama koje su poticale na razmišljanje o predstavljenoj temi.

nagycenk9

Predstavnici općine Tisno na jednoj od radionica pobijedili su osmislivši poruku koja upućuje na razmišljanje o odgovornijem pristupu konzumaciji hrane, a njihova poruka bit će oslikana na salvetama koje će se distribuirati restoranima.

nagycenk3

Grad Nagycenk, u kojem su boravili sudionici susreta, poznat je po dvorcu Szechenyi u kojem je boravio  Istvan Szechenyi, jedna od najznačajnijih osoba iz mađarske povijesti. Također, sudionici su posjetili poznati dvorac Esterhazy u gradu Ferdot, takozvani mađarski Versailles te staru jezgru grada Soprona iz kojeg dolazi svjetski poznati skladatelj Franz Liszt.  Organizatori su poslijednju večer susreta predstavili svoju tradicionalnu hranu i piće, kao i folklornu baštinu te su sudionici imali priliku naučiti neke od osnovnih koraka tradicionalog plesa ovog kraja.

nagycenk6

U  dvorištu  kulturnog doma domaćina, svaka zemlja zasadila je svoje stablo jabuke  za uspomenu na ovaj susret. Osim upoznavanja mađarske kulture, usvajanja novih znanja i stjecanja novih prijateljstava, naši predstavnici na ovom susretu upoznali su iskustva zemalja EU u borbi protiv smanjenja otpada od hrane i otpada općenito, koje će nastojat primijeniti i u svojoj okolini.

103540919329161434325437305218590216069525n (1)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.