FOTO: Novi sjaj srca mjesta: Svečano otvoren novouređeni Trg na moru u Betini

Večeras je svečano otvoren Trg na moru u Betini, srce ovog mjesta, kako je nedavno istaknuo načelnik Ivan Klarin.

Na svečanosti otvaranja novouređenog Trga otkriven je spomenik betinskim brodograditeljima, skulptura dječaka koji u rukama drži brod, akademskog kipara Roberta Jozića. Čast da otkrije spomenik je pripala jednom od starih betinskih kalafata, Anti Balinu, jer su upravo oni ti koji su svoj život posvetili očuvanju baštine.

betina2

betina4

Ono što je Ante istaknuo jest da bi trebalo otvoriti školu za brodograditelje kako bi mladi mogli učiti zanat.

‘Od tri sina ča ih rodi mati jedan težak, a dva kalafati, zato judi istina je živa u Betini da i brukva pliva’

treg betina2

trg betina

trg betina1

 

betina

betina1

Kiša je nakratko omela kulturno – zabavni program koji se naposljetku ipak održao u izvedbi  KUD -a Jedinstvo iz Splita , te KUD-a Zora iz Betine koji su izveli izvorne betinske plesove i pjesme.

trg betina3

Podsjetimo, Trg na Moru glavni je trg u Betini, a njegovo stanje nije bilo zadovoljavajuće s obzirom na ogromnu koncentraciju automobila te njegovu funkcionalnu upitnost.

betina

Ovime je okončana  još jedna, druga od nekoliko faza valorizacije stare betinske jezgre. Ukupno zajedno s prezentacijskim centrom, muzejom i trgom do sada je izvedeno ili ugovoreno ukupno 12 milijuna kuna radova.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.