FOTO: U Betini održano porinuće leuta meštra Fržopa

Danas je u škveru Ante Ljubomira Fržopa u Betini održana kanata – svečanost porinuća drvenog broda u more. Pred oko 100 uzvanika u more je porinut leut Orlić. Meštar Fržop, inače jedan od najvrsnijih brodograditelja nove generacije i jedan od rijetkih koji njeguje staru tehniku gradnje brodova, ovog je leuta gradio oko dvije godine za vlasnika iz Murtera.

Meštrovo majstorstvo vidljivo je na liniji broda, na svakom centimetru madira, svakom detalju koji je ugrađen u tog drvenog ljepotana. Isto ono majstorstvo koje je Betinu u povijesti prometnulo u brodograditeljski centar Dalmacije i koje je sad opet, nakon toliko vremena, ovom malom mjestu vratilo u razvojni zamašnjak. U centru Betine, podsjetimo, lani je otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje, a umijeće gradnje betinske gajete proglašeno je nematerijalnim kulturnim dobrom. Nekoliko je betonskih škverova koji su djelatni i danas i koji čuvaju stara znanja i primjenjuju nekadašnju tehnologiju gradnje. Jedan od njih je i škver  autora danas porinutog leuta.

Majstore Fržop, čestitamo na majstorstvu!


brod¸01

brod1

brod2

brod3

brod4

brod5

brod6

brod7

brod8

brod9

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.