INTERVJU: IVAN KLARIN: Ovo što se trenutno događa u Hrvatskoj je političko zlostavljanje svih građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a, u razgovoru za Šibenski portal izrazio je nezadovoljstvo MOST-om te potvrdio da se namjerava kandidirati za mjesto župana Šibensko – kninske županije, ukoliko ustroj lokalne samouprave ostane isti.

ivan klarin (4)

Kakva je situacija u Šibenskom SDP-u uoči unutarstranačkih izbora?  

Izbori unutar SDP-a u demokratskoj su atmosferi, a svaki kandidat ima svoj program i kritiku, što je uostalom  i legitimno. Većina članova SDP-a podržava aktualnog predsjednika Zorana Milanovića u utrci za predsjednika stranke. U Šibensko-kninskoj županiji nema nikakvog razdora, sve se odvija fer i na demokratski način.

tisno klarin i milanovic 6

I vi biste također povjerili drugi mandat na mjesto predsjednika stranke aktualnom predsjedniku Milanoviću, unatoč izgubljenim parlamentarnim izborima?

Diskutabilno je tko je dobio, a tko izgubio izbore s obzirom na izjednačeni rezultat. Smatram da je u formiranju Vlade s MOST-om došlo do prevare od strane Bože Petrova budući da je čitavo vrijeme pričao da se radi o demokraciji, iako je znao da koalicijski partner MOST-u može biti HDZ. Tu političku prevaru birača plaća ne samo Most, čiji će se rejting za nekoliko mjeseci u potpunosti srozati. To je kazna MOST-u. Radi se o rekordno kratkom periodu za pogaziti sve ono o čemu si pričao. Sada na površinu dolaze sve laži koje su gospodin Božo Petrov i glasnogovornik Nikola Grmoja rekli. Ova Vlada je politički eksperiment, nespremna je i formirana silom prilika.  Pregovori su bili farsa u režiji MOST-a i sretan sam što nije došlo do koaliranja sa SDP-om jer je ovo što se trenutno događa u Hrvatskoj političko zlostavljanje svih građana.

Vratimo se na Zorana Milanovića. Podržavate li njegovu kandidaturu?

Smatram da je Milanović bolji kandidat od Zlatka Komadine. Zoran je najbolja osoba koja bi mogla voditi SDP, rezultati su tu i vide se. Spomenuo bih i slučaj zagrebačke zračne luke – lako ju je preimenovati, a bivša Vlada je uredila jednu od najmodernijih zračnih luka u Europi. Sad imamo koketiranje s krajnjom desnicom i neke proustaške ministre koji su se naknadno, zbog stabilnosti Vlade, posipali pepelom. Nemamo političare za reforme.  Zapravo nemamo Vladu nego Vijeće za suradnju koje donosi sve odluke, a u nedostatku ideja se na dnevnoj bazi nabacuju balonima, kao što su ukidanje županija i obveza vojnog roka – neozbiljni su na političkoj sceni.

Kakav je vaš stav o reformi jedinica lokalne samouprave?

Reforma lokalne samouprave je u svakom slučaju nužna i žao mi je što je nije provela naša Vlada. Broj gradova, općina i županija je prevelik i potrebno je smanjivanje. Županije su za mene nepotrebne, a potrebna je regionalizacija. Protivnik sam pripajanja Šibenika Zadru, ali ako ćemo regionalizirati Hrvatsku, ne bi trebalo biti više od pet regija, isključivo s ciljem privlačenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije. Dalmatinska regija je dobro rješenje.Što se gradova i općina tiče, treba postaviti jasne kriterije, a ne da se ljudi postavljaju po političkoj podobnosti.Također, treba ojačati ovlasti na način da se dio poslova države prebaci na jedinice lokalne samouprave.

tisno (1)

Ne tako davno u medijima ste izjavili da ćete se kandidirati za mjesto župana Šibensko – kninske županije. Imate li i dalje tu ambiciju?

U slučaju da ustroj jedinica lokalne i regionalne vlasti ostane ovakav, da, stojim i dalje pri tome. Međutim, i mi političari moramo vidjeti kakvo će stanje biti jer ova nedosljednost  ostavlja svima upitnike nad glavama, kad o županijama pričamo.

Ostane li situacija kakva je, stojim pri rečenom, naravno, uz podršku članova stranke.

I za kraj, kako komentirate dijalog na političkoj sceni koji se većinom svodi na dihotomiju ustaše – partizani? Je li to konstruktivna rasprava i je li došlo vrijeme za promjenu dijaloga?

Ustaše i partizani definitivno ne bi trebali biti prioritet, međutim ne smijemo zanemariti činjenicu da Hrvatska počiva na temeljima antifašizma i Domovinskog rata, a radi se o dvije nepobitne činjenice: pobjeda 1945. i pobjeda 1995. temelj su samostalnosti Republike Hrvatske. Trenutno to jedan član Vlade, potpredsjednik Sabora,  dovodi u pitanje i za mene je nedopustivo da to ostane bez komentara. Kao i kad bi netko doveo u pitanje pobjedu u Domovinskom ratu, uvijek ću reagirati i imati komentar jer su to vrijednosti koje treba čuvati i štititi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.