‘Ministre, izmolite da se srčani ili moždani udari na Murteru događaju samo vikendom’

Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno uputio je otvoreno pismo Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva u kojem upozorava na odluke njegovih prethodnika kojima je Tisno 2011. godine dobilo svakodnevno cjelogodišnje dežurstvo tima hitne medicinske pomoći s liječnikom, a potom ostalo bez tima T1, koji je preseljen u Vodice.

‘Vaš prethodnik, bivši ministar Dario Nakić, političkom odlukom je tim T1 iz Tisnog prebacio u Vodice, a u Tisnom je novim ustrojem odredio tim T2 – medicinskog tehničara i vozača bez doktora medicine specijalista hitne medicine, i to na otoku koji ima 6.000 stanovnika, a u vrijeme turističke sezone na području dvije otočne općine boravi 30 tisuća ljudi. Iako je otok Murter od Opće bolnice Šibenik udaljen 40 kilometara, a Vodice 13 kilometara, to nije spriječilo apsurdnost i brutalnost političke odluke da se tim T1 prije dvije godine prebaci u potpuno neadekvatan prostor u Vodicama koji ne udovoljava niti jednom standardu, a ni pravilniku Vašeg ministarstva. Iako je bivša gradonačelnica Vodica tada najavljivala da će se Ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Vodicama premjestiti u za to primjeren prostor, vidimo da od toga nema ništa’, piše Klarin ministru Kujundžiću.

tisno hitna

Na ponovno obraćanje ministru, Klarina je, piše, ponukala najnovija odluka Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije u kojoj stoji da je od 1. rujna ove godine ukinuto dežurstvo doktora specijalista hitne medicine u ispostavi Zavoda u Tisnome, te da on sada radi samo preko vikenda, a ne kroz cijeli tjedan kao u tri prethodna mjeseca.

‘Poštovani ministre, kao čelnik ove jedinice lokalne samouprave, mlad čovjek i roditelj, pitam vas da li da naši građani i turisti od 1. rujna ove godine biraju npr. srčani udar, alergijsku reakciju i slično, samo subotom i nedjeljom kada je na raspolaganju doktor specijalist? Iz centra Zagreba, ne gledajući i ne videći kako žive ljudi na otocima, donošenje najnovije odluke o radu doktora specijaliste hitne medicine samo vikendom, još je jedan od primjera tragedije i politizacije hrvatskog zdravstva’, piše Klarin.

Klarin pita ministra kako bi se on osjećao da živi na Murteru i zna da mu je liječnik u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu dostupan isključivo vikendom?

Moli ga i da izmoli kod predsjednika Vlade ili kod predsjednice Republike Hrvatske da svi stanovnici otoka Murtera i njihovi gosti ubuduće, ako već trebaju, srčani ili moždani udar, dobiju isključivo subotom ili nedjeljom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.