Muzej betinske drvene brodogradnje pripremio bogat program za Noć muzeja

Promotivni film muzeja Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje treću se godinu zaredom pridružuje manifestaciji Noć muzeja koja će se održati 26. siječnja.

– Ovogodišnja tema manifestacije je Muzeji i sport. Znajući već ponešto o ulozi i zastupljenosti sportskih klubova u životu mještana kroz prošla desetljeća, obradovali smo se temi. U fazi produbljivanja saznanja o temi – retrospektivom perioda od sredine prošlog stoljeća do današnjih dana, i razgovorom s velikim brojem mještana koji spremno pomažu organizaciji manifestacije, došli smo do niza novih saznanja o pet odabranih sportova – jedrenje, vaterpolo, nogomet, boćanje i judo– poručuju iz Muzeja.

– Posjetitelje ćemo upoznati sa sportskim klubovima u Betini, od kojih neki aktivno djeluju još od pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Danas Žal, nekadašnja Tehnika, osnovana je od strane betinskih kalafata pedesetih godina prošlog stoljeća. Mnogi su kalafati baš tu izučili brodograditeljski zanat. Brojne su generacije djece prošle školu jedrenja u Žalu. Vaterpolo klub Brodograditelj također je jedan od dugovječnijih betinskih klubova. Postoji od 1953. godine, a počinje s vise od 120 stalnih aktivnih sportaša – amatera. Ljeti se u betinskom portu može vidjeti impresivan broj djece na plivačkim i vaterpolo treninzima koje organizira ovaj Klub. Uz vodene sportove Betinjani su aktivni i u boćanju i malom nogometu. Boćarski klub Betina djeluje od ljeta 1990., registriranih članova trenutno je 20, a natječu se u Ligi Šibensko – kninske županije. Malonogometni klub Kalafat osnovan je 2006. od strane mlađih ljubitelja nogometa u Betini. Sudjeluju u međuopćinskoj ligi otoka Murtera, a organiziraju i turnire u malom nogometu. Ranih osamdesetih godina u Betini djeluje Judo klub Betina. Tadašnji trener i predsjednik ispričao nam je priču o aktivnostima i uspjesima Kluba – poručuju iz Muzeja.

Ovogodišnji program pogledajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.