Posljednja jezerska svjetioničarka dobiva skulpturu na jezerskoj rivi

Antica (Antula) Milin Ungar dobiva skulpturu na jezerskoj rivi, kao posljednja osoba koja je palila, odnosno „užigala” jezerski feral. Antula Milin Ungar potječe iz jezerske obitelji Milin-Ungar iz koje je poteklo mnogo hrvatskih svjetioničara. Antula je na poslu paljenja jezerske lanterne koja je izgrađena 1952 g. zamijenila svog oca i jezersku lanternu (na „petrolje”) palila sve do svoje mirovine od kada se više nije ni upalila.

Gradnjom marine i svjetionika na ulazu u jezersku valu, jezerski feral izgubio je svoju prvobitnu funkciju, ali je zauvijek ostao simbol mjesta Jezera kao ribarskog i pomorskog mjesta na Jadranu.

Inicijativu za gradnju spomenika dala je Općina Tisno, a stručno vođenje do same izgradnje povjeriti će se prof. dr. Ivi Šimatu Banovu, najvećem autoritetu za skulputuru u RH koji je pristao sudjelovati u projektu. Skulptura posljednje jezerske svjetioničarke bit će postavljena u podnožju jezerskog ferala kao spomen na tradiciju ovog kraja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.