Povjesničar Josip Ćuzela u utorak gostuje u Betini gdje će govoriti o povijesti mjesta

mbdb

Povjesničar Josip Ćuzela održat će interesantno predavanje o povijesti i kulturnoj baštini Betine u Muzeju betinske drvene brodogradnje u utorak s početkom u 18 sati.

Kroz predavanje ‘Prošlost i baština Betine’ govorit će o povijesti otoka Murtera, prvom spomenu Betine i stanovništvu kroz stoljeće, o arhitektnoskoj baštini i liturgijskom inventaru crkve sv. Frane, a sve će biti popraćeno vizualnom prezentacijom.

Josip Ćuzela diplomirao je povijest i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Od 1977. godine do umirovljenja 2014. godine radio je u Zavodu za zaštitu spomenika, kada je Zavod preustrojem postao dio Ministarstva kulture u  Konzervatorskom odjelu u Šibeniku.

Njegov rad na zaštiti i proučavanju baštine u početku je bio sveobuhvatan bez posebne specijalizacije, zbog malog broja zaposlenih. U radu je ipak preferirao nepokretna kulturna dobra posebno nakon što je upisao i završio postdiplomski studij Zaštite i revitalizacije graditeljskog nasljeđa u Splitu pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom postdiplomskog studija posebno ga je zainteresirala srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura Šibenika – što je bila i tema njegovog magistarskog rada. Do sada je objavio jednu knjigu – Šibenski fortifikacijski sustav, i velik broj stručnih i znanstvenih tekstova u časopisima Prilozi povijesti umjetmosti u Dalmaciji, Radovi Instituta za povijest umjetnosti i dr.

(Foto: arhiva/ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.