Predsjednica oduševljena Muzejom betinske brodogradnje: ‘Hvala što vrijedno čuvate predivni dio hrvatske tradicije’

‘Hvala vam što tako vrijedno čuvate ovaj predivni dio hrvatske tradicije! Oduševljena sam Muzejem i postavom’, riječi su predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koje je napisala u knjigu dojmova nakon posjeta Muzeju betinske drvene brodogradnje u Betini.

Grabar-Kitarović je po dolasku u Betinu najprije vidjela Cicibelu. Kultna gajeta lani je dobila status kulturnog dobra, a o 87 godina starom brodu i važnosti očuvanja baštine predsjednici je pričao vlasnik Cicibele Marin Mijat.

– U Muzeju je vidjela izložbu ‘Marame otoka Murtera’, objasnili smo joj ulogu marame u svakodnevnom životu Murterinki, a potom je predsjednica RH obišla postav Muzeja, od onog brodograditeljskog do etnografskog. Po mom sudu etnografski ju je više zanimao, posebice dota, škrinja, način na koji su se ugovori o doti morali ovjeriti kod javnog bilježnika, i općenito težak život otočana u povijesti – ispričala nam je Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje koja je Kolindu Grabar-Kitarović provela kroz Muzej.

Podsjetimo, Muzej betinske drvene brodogradnje, otvoren u kolovozu 2015. godine, na 250 kvadrata čuva od zaborava važan dio povijesti otoka Murtera. Od prvog dana rada Muzej je postao sastavni dio kulturnog i društvenog života, kako cijelog otoka, tako i Hrvatske. Zgrada Muzeja uređena je po projektu arhitekta Tomislava Krajine, a projekt potpisuju etnolozi Jadran Kale i Marija Krnčević Rak iz Muzeja grada Šibenika, dok je kompletan likovni postav, interijer i video materijale izradio i uredio kreativni tim agencije Kocka iz Šibenika. Do danas je kroz betinski Muzej prošlo oko 20 tisuća posjetitelja, a brojke iz godine u godinu rastu sve više.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.