Suhozidna baština: Pudarica u Jezerima obnovljena za nove generacije

Ovoga vikenda završena je obnova Pudarice u Jezerima, vrijednog i monumentalnog spomenika suhozidne gradnje.

Skoro godinu dana kroz povremene akcije trajala je obnova uz sudjelovanje brojnih volontera kako bi Pudarica bila očišćena od raslinja i obnovljena za generacije koje dolaze.

pudarica1

Pudarica je zapravo gomila, pomno sazidana koncentričnim prstenovima uvis – u ovom slučaju njih sedam, ukupne visine oko osam metara, a najvećeg promjera petnaestak metara. Sužila je kao promatračnica i stražarnica. Etnolog Jadran Kale iz Muzeja grada Šibenika, koji se također pridružio zidanju i dokumentirnju, mišljenja je da je ‘riječ o komunalnoj stražarnici iz vremena Kontinentalne blokade, sagrađenoj pred oko 200 godina.

– Podignuta je u vrijeme kada su ovdje iz svoje baze na Visu dolazili britanski gusari, a francuska vlast je branila obalu. S pudarice se ne vidi jako puno otvorenog horizonta nego onaj najvažniji dio, Samogradska vrata kroz koja su dolazli gusarski brodovi. Stražari su s pudarice dizali uzbunu i cijela Jezera su odlazila u zbjeg, kaže Kale.

pudarica3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.