U Tisnom predstavljena udruga socijalnog turizma

Udruga humanitarnog i socijalnog turizma ‘Ponte’ predstavila je prošlog vikenda uz potporu Općine Tisno svoje humanitarno djelovanje bazirano na osiguranju temeljnog ljudskog prava na ‘odmor i razonodu’.

Predsjednica udruge Aida Paladin je uvodnom riječi otvorila prezentaciju nakon čega je izvršena prezentacija o početku rada Udruge Ponte koja je osnovana 26. svibnja ove godine baš u Tisnom.

Razlog osnivanja udruge ‘Ponte’ je osiguranje temeljnog ljudskog prava na odmor i razonodu za sve. Promicanje humanitarnog i socijalnog turizma za osoblje slabije platežne moći te za osobe iz socijalno ugroženih kategorija iz Hrvatske i iz EU – rekla je Aida Paladin.

Humanitarni turizam podrazumijeva iznajmljivanje osobama koje su pod socijalnom skrbi, a obuhvatio bi osobe slabije platežne moći kojima bi se subvencionirao dio troškova ljetovanja i boravka u predsezoni i posezoni kod naših iznajmljivača, u našim hotelima i ostalim smještajnim jedinicama članovima udruge.

Ciljne skupine humanitarnog i socijalnog turizma su obitelji samohranih roditelja, obitelji sa mnogobrojnom djecom, djeca, mlađe punoljetne osobe (do 30 godina), starije osobe (65+) te osobe s invaliditetom i branitelji. Generalno, sve osobe iz socijalnih kategorija koje su zbog svojeg imovinskog stanja izolirane iz društvenih događanja i nisu u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti potrebe za odmorom dostojnim čovjeka – kaže Aida Paladin.

Očekivani partneri u Hrvatskoj su Centri socijalne skrbi, uredi turističke zajednice i zajednica obiteljskog smještaja HGK.

 

MOGUĆI PARTNERI

Mogući partneri iz EU za socijalni turizam su ISTO International social tourism organisation, Calypso – Pilot projekt EU, Umirovljeničke udruge EU i ostali dionici socijalnog turizma iz Europe. Fondovi EU iz kojih se mogu očekivati osnovne subvencije i financiranje su ESF – European social fund i ERDF – European regional development fund.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.