‘Još bolji program, a vjerujemo i veći interes publike za drugu Papandopulijanu’

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku jutros je predstavljen program druge po redu Papandopulijane, večeri posvećenih jednom od najvećih hrvatskih skladatelja i dirigenata, Borisu Papandopulu koje se 7. i 8. kolovoza održavaju u Tribunju.

Program festivala predstavio je umjetnički voditelj Papandopulijane i ravnatelj hrvatske filharmonije, Marijan Modrušan, koji se u kratkim crtama osvrnuo na bogato nasljeđe Borisa Papandopula i njegovu ljubav prema Dalmaciji, posebno Tribunju u kojemu je proveo zadnjih 16 godina života.

-Zadovoljstvo mi je istaknuti kako smo i ove godine nastavili odličnu tradiciju povezivanja nekoliko kulturnih institucija i na obostrano zadovoljstvo produljili suradnju. Prvenstveno tu mislim na Ministarstvo kulture, Umjetničku akademiju iz Splita i sve ostale naše prijatelje koji su Papandopulijanu prepoznali kao projekt od iznimnog značaja, a od ove godine se održava i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića – kazao je Modrušan.

papandopulijana_tribunj

Opus Borisa Papandopula je iznimno opsežan i nema tog žanra u kojemu se nije okušao, od zabavne glazbe do zahtjevnih umjetničkih formi – kazao je Vito Balić, ravnatelj Umjetničke akademije u Splitu, te naglasio nužnost boljeg i kvalitetnijeg brendiranja Borisa Papadnopula.

Prošlogodišnji program u Tribunju privukao je veliki broj posjetitelja što dovoljno govori o važnosti ovog festivala, ali i želji i potrebi u njegovo daljnje ulaganje.

-Kao i prošle godine, i u ovu smo ušli s istim žarom i željom napraviti što bolji i kvalitetniji program. Brojka od gotovo 400 ljudi s prošlogodišnjih večeri daje nam za pravo nadati se kako će i ove godine biti barem isto tako, ali nam veliko zadovoljstvo čini i obaveza da program Papandopulijane bude što bolji – istaknuo je Boris Ivanković, direktor TZ Tribunj.

Program počinje u četvrtak, 7. kolovoza u 21 sati, svečanim otvorenjem festivala i nastupom Ženskog pjevačkog zbora ‘Sveti Nikola’ HKUD Tribunj i Mandolinskog orkestra HKUD Tribunj. Nakon toga nastupit će Nonett der HMT iz Rostocka, koji će izvoditi djela Papandopula, Raschkea i Dvoraka, a na kraju prve večeri nastupit će Plesna udruga ‘Sjene’ s plesnom koreografijom baletne suite Borisa Papandopula za dva glasovira, ‘Horoskop’.

Drugu večer festivala, petak, 8. kolovoza u 21 sati, nastupit će Schola cantorum Umjetničke akademije iz Splita. Djela Borisa Papandopula, Bacha, Mozarta, Puccinia, Kokota i ostalih velikana klasične glazbe, izvest će bračni par Ana Karuza Lovrić, sopran, i Božimir Lovrić, tenor, uz pratnju Ivana Bosnara na orguljama. Nakon toga u atriju Kulturnog centra u Tribunju biti će prikazan film Šime Šimatovića, ‘Pustolov pred vratima’ iz 1961. godine, za koji je glazbu napravio Boris Papandopulo. U sklopu festivala, u srijedu 6. kolovoza u 20.30 sati,, biti će otvorena izložba ‘Boris Papandopulo i Tribunj’, a istu večer, u 21.15 sati, nastupi će i mladi umjetnici, studenti Umjetničke akademije iz Splita i Rostocka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.