Obnova bunje kraj kapelice sv. Roka

Na inicijativu Općine Tribunj u subotu, 15. ožujka 2014. kroz jutro i prijepodne odvijala se akcija čišćenja i dogradnje novootkrivene dvoprostorne bunje iza kapelice sv. Roka – prema ‘Kuginoj stopi’.
Riječ je o bunji koja je otkrivena u travnju 2011. na padini brda Križine. S obzirom da je do sada na našim prostorima poznato manje od 10 višeprostornih bunja po tome je ova novootkrivena raritet te ima potencijal da se proglasi zaštićenim kulturnim dobrom- kaže profesor Jadran Kale.

 SURADNJA SA SVEUČILIŠTEM U ZADRU

On je i predvodio akciju, i to kao viši predavač na Odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru. Pridružili su se i studenti Sveučilišta u Zadru. U obnovi bunje su sudjelovali i članovi Lovačke Udruge ‘Kamenjarka’ Tribunj kao i članovi udruge ‘Tribunjski Žudije’.

Kažuni, komarde, bunje, cemeri ili hiške su okrugla poljska skloništa, građena u tehnici suhozida, od prirodnog kamena, bez prozora. Obično je okruglog oblika, sa stožastim ili stepenastim vrhom.

Karakteristična su za Istru, ali i za druge dijelove uz hrvatsku obalu te druge države Sredozemlja.

U prapovijesti su služili za stanovanje, a kasnije za smještaj poljoprivrednog alata, te pastirima kao zaklon u vrijeme nevremena.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.