Tribunjci ne žele baznu stanicu u Mišjoj dragi! Izgrađena je protivno Prostornom planu

Foto: Facebook

Marko Grubelić, načelnik Općine Tribunj pozvao je danas u 10.00 sati sumještane i goste Tribunja na javni prosvjed koji će se održati na javnom putu u Mišjoj dragi uz lokaciju na kojoj je nedavno postavljena bazna stanica mobilnog operatera.

Obzirom na veliku uznemirenost građana koju je uzrokovalo postavljanje bazne stanice mobilnog operatera na privatnoj parceli na području Općine Tribunj, načelnik Grubelić reagirao je prema nadležnim institucijama i o tome izvjestio građane priopćenjem na internetskim stranicama općine.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Općina Tribunj 11. srpnja 2017. u jutranjim satima dobila je od građana obavijest kako se u negrađevinskom području naselja, točnije na lokaciji u ‘Mišjoj dragi’, odvijaju zemljani građevinski radovi nepoznatog investitora. Po dojavi građana, službe Općine Tribunj izašle su na teren, te je neposrednim zapažanjem zaključeno kako su na parceli u privatnom vlasništvu izvedeni radovi uređenja terena i postavljanja gromobranske zaštite. Kako na terenu nije zatečen izvođač ni investitor ostalo je nejasno u koju svrhu su radovi izvođeni.

Nešto kasnije istog dana, Općina Tribunj zaprimila je obavijest Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije o prijavljenom početku gradnje, a koje je podnio investitor Vipnet iz Zagreba. U obavijesti se navodi kako će se radovi izvoditi na kč.br. 1000/1 i 1000/2 k.o. Tribunj, sukladno glavnom projektu izrađenom od tvrtke ‘Panel’ iz Splita. Po dobivenoj obavijesti Jedinstveni upravni odjel Općine Tribunj odmah obavještava nadležni Upravni odjel za prostorno i uređenje i gradnju, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Građevinsku inspekciju Šibenik, kako predmetna lokacija na kojoj se namjeravaju izvoditi radovi (postaviti bazna stanica), nije sukladna odredbama Prostornog plana uređenja Općine Tribunj te se traži žurno provođenje nadzora nad izdanim aktima za gradnju.

Marko Grubelić

Nadalje, dana 12. srpnja 2017., tijekom popodnvnih sati građani obavještavaju kako je u tijeku postavljanje bazne stanice na predmetnoj lokaciji. Po dobivenoj obavijesti općinske službe odmah izlaze na teren na kojem zatiču radnike na postavljanju bazne stanice. Iako je zatražena obustava radova, ovlaštena osoba naručitelja traži da se napusti privatna parcela. Bazna stanica postavljena je bez odobrenja ili bilo kojeg drugog dokumenta Općine Tribunj, niti je Općina Tribunj na bilo koji način obaviještena kako je u tijeku ishođenje akata o građenju iste. Općina Tribunj dobila je samo obavijest, odnosno prijavu početka građenja nadležnog županijskog ureda.

Općina Tribunj poduzeti će sve pravne radnje u svrhu zaštite interesa svojih stanovnika, a posebice uzimajući u obzir činjenicu da je bazna stanica postavljena na rubu građevinskog područja naselja. Građane molimo da se suzdrže od bilo kakvog oblika protupravnog ponašanja, a svoje nezadovljstvo mogu izraziti mirnim prosvjedom na javnoj površini sukladno pozitivnim zakonskim propisima, navodi se u priopćenju načelnika Grubelića.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Grubelić je pisao i Građevinskoj inspekciji u kojem citira kako je Zakonom o gradnji u definirano da su se projektant i izvođač dužni pridržavati svih propisa i pravila struke koji se odnose na građenje te se takve građevine ne smiju projektirati, graditi, odnosno izvoditi, ako je to zabranjeno prostornim planom ili na drugi način protivno prostornom planu. Podsjeća ih kako je Općina Tribunj PPU-om odredila lokaciju za takve stvari 2016. godine i dobila potvrdu HAKOM-a da je to u skladu s njihovim propisima i jurisdikcijom pa pita je li zaista sve po pozitivnim zakonskim propisima?

‘Znači li to da mi kao Općina, usprkos svemu navedenom, nemamo nikakvih ovlasti upravljanja ‘svojim dvorištem’? I u isto vrijeme nikakvu zaštitu od građevinske inspekcije? Kao načelnik Općine, te predstavnik mještana Općine Tribunj duboko sam razočaran vašim pristupom te činjenicom da vi kao državna institucija ne štitite interese mještana, piše Grubelić Građevinskoj inspekciji.

– Osobno sam jako razočaran ovakvim postupanjem Vlade RH koja je praktički odobrila HAKOM-u da radi što ga je volja, odnosno svim pravnim osobama koji su pod nadzorom navedene agencije. Postavlja se pitanje, hoćemo li svi zajedno prekrižiti ruke i gledati kako neko provodi samovolju u našem dvorištu ili ćemo poduzeti nešto po tom pitanju. Ja osobno, kao ni cijeli tim Općine Tribunj, neću prekrižiti ruke! Nemojte ni vi, poručuje Grbelić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.