U slavu magarcu koji je spasio selo Tribunjci u srijedu ponovno jašu do pobjede

Slaveći magarca, koji u Tribunju ima i spomenik i dio je novog loga tamošnje Turističke zajednice, a po legendi je revanjem probudio selo i spasio ga od napada Turaka u srijedu će biti održane 51. Tradicionalne tribunjske magareće trke. Program te kulturne manifestacije, koja je među rijetkim tradicijskim događajima u Hrvatskoj održanim toliko dugo, predstavili su Marko Grubelić, načelnik Općine Tribunj i Josipa Jerkov, direktorica TZ Tribunj.

– Naše trke su najstarije u Hrvatskoj i jedne od najstarijih u svijetu. Sutra će u Tribunju biti održane Međuopćinske trke magaraca i Ženske magareće utrke. Dosta mjesta kopiralo je Magareće trke u Tribunju pa smo lani obogatili program međuopćinskim natjecanjem i pokazalo se kao dobar potez koji je privukao puno ljudi. Prilagodili smo se svjetskim trendovima pa smo malo tradicije i modernog razmišljanja sklopili u Ženske magareće trke, kazao je Grubelić.

grubelic tribunj

Sve je počelu u pedesetim godinama prošlog stoljeća kada su ljudi iz čiste dosade odlučili odmjeriti snage svojih magaraca, koji su u to vrijeme u Tribunju bili jedino prijevozno sredstvo. Trke su imale i svoje prekide, najdulji je bio tijekom Domovinskog rata, a od 1996. godine trke se održavaju redovito svake godine.

– Ono što Tribunjske magareće utrke razlikuje od svih ostalih je to što nama tovar nije sredstvo, već cilj. Mi trkama slavimo magarca koji je duboko utka u tribunjskoj povijesti, a jahači mogu biti samo rođeni Tribunjci i to ne teži od 80 kilograma. Na našim trkama nije dozvoljeno šibanje ili povlačenje magarca što podrazumijeva diskvalifikaciju, naglasio je Grubelić uz napomenu kako je i sam prešao 80 kilograma pa više ne sudjeluje u trkama.

Oba dana Magarećih trka u Tribunju pratit će i zabavno-glazbeni program, a očekuje se više od deset tisuća posjetitelja.

– U utorak, nakon ženske i međuopćinske trke, nastupit će grupa Fenix i Mile Perkov & Johnny Walkers. U srijedu će sa Zamalina krenuti mimohod jahača i magaraca s glazbenom pratnjom klape Šijun, a u noći nakon trke nastavlja se zabavni program uz Jasmina Stavrosa i grupu Vox Box iz Omiša, kazala je Josipa Jerkov.

josipa tribunj

Mimohod od Zamalina do trkališta je uveden kao mogućnost da veliki broj posjetitelja lakše pristupi magarcima, fotografira se s njima i dade im nešto pojesti. Kroz tri polufinalne trke bit će odabrano šest finalista, a u posebnoj trci gubitnika ‘Lucky loser’ još će jedan jahač i magarac dobiti šansu za ulazak u finalnu trku.

– U Tribunju je velika čast pobijediti na Magarećim trkama i mi to volimo usporediti sa Sinjskom alkom iako je ona priča za sebe. Ogromna je to čast i onda si praktički upisan u povijest i sljedećih pet dana su tvoji, najveća si faca u selu, kaže Grubelić i sam pobjednik trke u kojoj je baš preko ‘Lucky losera’ stigao do pobjede.

tribunjski tovar1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.