Turistički promet na lanjskoj razini

Prema podacima općinske Turističke zajednice, na području Općine Murter – Kornati u šest ovogodišnjih mjeseci evidentirano je sedam tisuća dolazaka gostiju koji su ukupno ostvarili 28,6 tisuća noćenja. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, broj dolazaka manji je za dva posto, ali je broj ostvarenih noćenja veći za jedan posto.

ODLIČNI REZULTAT AUTOCAMPA SLANICE

– U ukupnom turističkom prometu, stranih gostiju bilo je 5,3 tisuće i oni su ostvarili 22,1 tisuću noćenja što predstavlja povećanje od dva posto u odnosu na lanjsku godinu. Domaći turisti ostvarili su 1.700 dolazaka i 6,5 tisuća noćenja, pri čemu je dolazaka manje za devet posto, a noćenja manje za jedan posto. Unatoč nestabilnim vremenskim prilikama Autocamp Slanica zabilježio je povećanje dolazaka za dva posto, a noćenja za čak 15 posto u odnosu na 2012. godinu. Ovako bolji učinci mogu se povezati s činjenicom da je kamp u novoj kategorizaciji dobio tri zvjezdici, kao i kontinuiranim ulaganjem u kvalitetu. S druge strane, hotel Colentum zasada bilježi pad turističkog prometa i to dolazaka za osam posto, a noćenja za 18 posto – referirao nam je Šime Ježina, direktor Ureda Turističke zajednice, dodajući kako je u charteru i tranzitu Marine Hramine ostvareno blizu 14 tisuća noćenja, što je na razini prošlogodišnjih rezultata.

NAJVIŠE NJEMAČKIH TURISTA

Ono što raduje murterske turističke djelatnike je podatak da su među stranom turističkom klijentelom u ovih šest mjeseci najbrojniji bili gosti iz Njemačke sa 1.200 dolazaka i pet tisuća realiziranih noćenja.

– U ove brojke ne ulazi statistika iz nautike, a u kojoj su Nijemci tradicionalno među najbrojnijim turistima. Stoga itekako raduje da su njemački turisti trenutno najbrojniji gosti u Murteru u smještajnim kapacitetima, što u našoj statistici već dugi niz godina nije zabilježeno, a to je svakako pozitivno. Smatramo da ćemo do kraja godine ostvariti prošlogodišnje rezultate s čime bi uistinu bili zadovoljni. Jer, treba napomenuti, da značajnijih ulaganja u proširenje smještajnih kapaciteta između dvije turističke sezone u Murteru ipak nije bilo – zaključio je prvi čovjek murterskog turizma Šime Ježina.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.