U Otavicama Memorijalni centar Ivana Meštrovića i hostel s imenom slavnog kipara

Pogled na kameno zdanje najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u Otavicama nedaleko od Drniša već sada ostavlja bez daha. Baš ovih dana, naime, završeni su svi vanjski radovi na obnovi desetljećima zapuštene antimalarijske stanice koju je Meštrović dao sagraditi početkom tridesetih godina prošlog stoljeća. Sanirana je i zgrada osnovne škole s učiteljskim stanom koju je ovaj veliki umjetnik poklonio selu. Obje zgrade već slijedeće godine trebale bi biti uključene u turističku ponudu drniškog kraja, no, što je još važnije, njihovom rekonstrukcijom napokon će se iz Otavica početi pričati priča o hrvatskom kiparu, književniku i arhitektu koju je cijelo svoje djetinjstvo proveo u tom kraju.

RAZNE RADIONICE  

– Ovo je veliki korak za naš kraj. U antimalaričnoj stanici, nepokretnom spomeniku kulture, iduće godine bit će otvoren Memorijalni centar Ivan Meštrović. Već je dogovoreno s direktorom muzeja Ivana Meštovića iz Splita da Otavice dobiju pet originalnih kiparovih djela, te nekoliko kopija. Odmah do muzeja, u zgradi nekadašnje škole bit će otvoren hostel, a razredi će se koristiti za razne likovne i kiparske radionice. Kako će biti sve koncipirano, znat će se uskoro – kazao je Josip Sučić, načelnik Općine Ružić. Ističe da su sredstva za obnovu objekta osigurana trogodišnjim programom za zaštitu nepokretne kulturne baštine te sredstvima Općine Ružić i Šibensko-kninske županije.

OBNOVA OBITELJSKE KUĆE

– Ukupna vrijednost radova je 720.000 kuna. U sljedećoj fazi, čija je realizacija predviđena u ovoj godini, pristupit će se izvođenju radova unutarnjeg uređenja, naravno sve po konzervatorskim smjernicama, a utrošit će se oko 300.000 kuna. Prostori će dobiti svoj nekadašnji stari sjaj, što znači da će biti uređeni točno onako kako je bilo prije stradavanja objekata – nastavlja Sučić. Podsjetimo, oba objekta bila su desetljećima ruševine, prepune smeća i opasne za svakog tko u njih uđe. Općina Ružić, otkriva načelnik, neće stati samo na obnovi spomenutih dvaju objekata. Općinari očekuju i zaštitu obiteljske kuće Ivana Meštrovića na Svilaji gdje je slavni kipar proveo prvih 15 godina svog života. Tu građevinu naslijedili su kiparevi stričevi, koji nemaju novca za obnovu.

– Nismo dobili zaštitu ovog objekta, ali ne odustajemo od toga – zaključuje načelnik Općine Ružić, Josip Sučić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.