U Skradinu se obilježava 700. obljetnica smrti bana Pavla Šubića

U organizaciji Grada Skradina i skradinske Turističke zajednice, pod pokroviteljstvom HTZ-a i NP Krke i Šibensko-kninske županije te pod visokim pokroviteljstvom HAZU-a, danas je u Skradinu započeo program obilježavanja 700. obljetnice od smrti bana Pavla Šubića.

Program koji će trajati sve do nedjelje, 11. studenog, danas je otvoren Međunarodnim simpozijem na temu ‘Šubići u Srednjem vijeku’ kojem je prisustvovalo oko 50 osoba.

Raspravljalo se o utjecaju knezova Šubića Bribirskih u srednjem vijeku, u 13. i 14. stoljeću kada je Skradin bio glavni grad Hrvatske i Bosne.

Na stručnom skupu bilo je govora o odnosima obitelji Šubić i Babonić u srednjem vijeku, o Bribiru i organizaciji teritorija bribirske županije u vrijeme Šubića, oporuci Pavla Šubića, metodama kovanja novca i mnogim drugim temama.

Sutra, u subotu, 10. studenog, organizatori će sudionike voditi u obilazak grada Skradina, te konobe ‘Skradinske delicije’ u naselju Bićine, te će se obići i arheološki lokalitet Bribirska Glavica, središte hrvatske države u 13. stoljeću i spomenik kulture najviše kategorije.

Program će kulminirati u nedjelju, 11. studenog, kada će u Skradinu biti upriličena povijesna rekonstrukcija događaja kada ban Pavao Šubić dodjeljuje gradu Skradinu status slobodnog grada.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.