23. godina od stradanja u Dragišićima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima i svetom misom u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom obilježava se 23. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela.

Komemoraciji na mjestu stradanja sudjelovali su obitelji poginulih, predstavnici udruga branitelja iz ŠK županije, predstavnici jedinica lokalne samouprave i brojni građani naše županije.

Komemoraciji su sudjelovali i predstavnici udruga branitelja iz Vodica: UHBDDR i UHDDR, a u ime Grada Vodica komemoraciji je prisustvovao dogradonačelnik Luka Lipić te predsjednik GV Vodica Danijel Lasan Zorobabel.

Na dan 25. veljače 1993. godine dogodio se masakr nad hrvatskim braniteljima zarobljenima u selu Dragišići u zaleđu Vodica. Želeći povratiti samopouzdanje nakon izgubljene bitke za Maslenicu, srpski okupator je 24. veljače 1993. godine u noći uz pomoć tenkova upao u Dragišiće i zauzeo Gradinu, brdo koje dominira krajem.

U Dragišićima su zarobili deset hrvatskih branitelja, ali do zatvora u Kninu stigla su samo šestorica, koja su naknadno razmijenjena. Mučki su ubijeni Jakov Crvelin i Boris Kartelo. Njihova su tijela razmijenjena, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

U videu kojeg je snimio Ivan Kranjac 25.05.1993. godine u Otočcu prilikom razmjene zarobljenika poslušajmo što govori hrvatski branitelj Milan Alfirev koji je nakon zarobljavanja u Dragišićima proveo tri mjeseca u kninskom zatvoru.

izvor/foto: infovodice

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.