Bolju povezanost šibenskih otoka do 2021. osigurat će pet brodova vrijednih 200 milijuna kuna

Projekt UrbEco – Intermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza brodovima kojeg šibenski Ured za gospodarstvo provodi za sve otoke Šibensko-kninske županije predstavili su u Vodicama pročelnik ureda Matija Bumbak i Krešimir Kovač. Riječ je o projektu kojim će se podići kvaliteta linijskog prijevoza, povećati učestalost brodskih linija te tako poboljšati efikasnosti brodskog prijevoza.

Projekt se razvija još od 2013. godine kako bi se u konačnici otočanima omogućila bolja dostupnost usluga i pruže uvjeti života kakve imaju stanovnici kopnenog dijela, čime bi se povećala atraktivnost otoka kao životnog prostora i omogućio njihov razvoj.

Dosadašnji problemi, slaba povezanost s kopnom i ostalim otocima šibenske županije, red plovidbe neprilagođen potrebama putnika, zastarjela flota loših manevarskih mogućnosti i česti neisplovi zbog vremenskih uvjeta, riješili bi se nabavom novih brodova odličnih manevarskih sposobnosti koji bi puno češće prometovali između kopna i otoka šibenskog arhipelaga.

Za nove brodove trebat će osigurati oko 200 milijuna kuna, a računa se na europske fondove. To bi bilo dovoljno za pet novih brodova koje bi država i nadležno ministarstvo dali u koncesiju na dvanaest godina najpovoljnijem ponuditelju. Planirano je da četiri broda budu kapaciteta 120 putnika, brzine 20-25 čvorova. Bili bi osposobljeni za plovidbu po teškim vremenskim uvjetima i odličnih manevarskih sposobnosti s osiguranim sustavom za bržu i sigurnu dostavu svih vrsta tereta uključujući i kvarljivu robu što znači da bi imali veće površine za brži ukrcaj i iskrcaj putnika te bili visoke razine komfornosti.

Jedan brod bio bi trajekt kapaciteta 25 vozila, 200 putnika, brzine 12 čvorova, a mogao bi ploviti po svim vremenskim uvjetima.

Budući koncesionar kartu za otočane i ostale putnike trebao bi održati na sadašnjoj azini. Sljedeći tjedan bit će organizirana javna rasprava u Prvić Luci i Šepurinama kako bi se otočani mogli detaljnije upoznati s Projektom te dati svoje sugestije.

Do kraja godine trebala bi biti pripremljena kompletna projektna dokumentacija sa svim tehničkim pojedinostima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.